• De buren koken wekelijks voor het Leger des Heils. Marcel staat derde van links.
• De buren koken wekelijks voor het Leger des Heils. Marcel staat derde van links. Foto: Sandra Zeilstra

Bewoners koken elke week voor hun dakloze buren: ‘We zien ze echt als onze buren’

Nieuws

Martijn Kuiler

GOUDA • Bewoners van de IJssellaan in Gouda spannen zich wekelijks in om een maaltijd te verzorgen voor bewoners van de opvang van het Leger des Heils in hun buurt. De groep, bestaande uit vijftien koks en kokkinnen, toont op woensdagavond haar culinaire talenten. Marcel Kamphuis is een van hen. Hij is nu twee jaar betrokken bij het initiatief, gedreven door zijn belangstelling voor wat er zich afspeelt binnen de muren van de opvang en zijn interesse in de achtergronden van de mensen die er verblijven: “We zien ze immers echt als onze buren.”

Marcel geeft aan dat opvang ‘Herstart Het Kompas’ aan de IJssellaan in Gouda zo’n zestig bewoners telt. “Het betreft mensen die eerder dakloos waren. Tijdens hun kortdurende verblijf op deze zogenoemde herstart-locatie worden ze begeleid om hun leven op verschillende gebieden, zoals schulden, verslavingen en psychische problemen, weer op orde te krijgen. Elke bewoner heeft een eigen slaapkamer. Daarnaast zijn er ook slaapzalen beschikbaar voor nachtopvang van dak- en thuislozen.”

Afwisselen
Enkele jaren geleden nam een bewoonster uit de buurt het initiatief om te gaan koken voor mensen die verblijven in de opvang in de straat. Marcel legt uit: “In het begin deed ze dit helemaal alleen, één keer per maand. Na verloop van tijd sloten verschillende buurtbewoners zich aan, waardoor de frequentie kon worden verhoogd naar een wekelijkse kookclub.” De buurtleden nemen afwisselend de taak op zich om op woensdagavond te koken.

Marcel legt uit: “Voor mij beginnen de voorbereidingen vaak al op dinsdag, met het samenstellen van de maaltijd voor de volgende avond. Wat ga ik deze keer maken en wat heb ik daar allemaal voor nodig? Voordat ik boodschappen ga doen, haal ik een bankpasje bij het Leger des Heils, want zij vergoeden alle benodigdheden voor een maaltijd.”

“Als ik dan langs fiets roepen bewoners vaak al: ‘Hé buurman, wat schaft de pot deze week? Hoe laat gaan we aan tafel?’ Het is mooi om te zien dat ze er zo naar uitkijken.” Marcel springt daarbij zeker ook in op wensen van bewoners. “Zo was er een dame die de pompoensoep die ik had gemaakt niet lustte. Ze had liever bami. Nou, dat heb ik toen de volgende keer gemaakt.”

Dan besef ik me des te meer dat iedereen dit kan gebeuren. 

Marcel heeft eveneens sterke interesse in de achtergronden van de bewoners die in de opvang verblijven. “Wekelijks schuiven er gemiddeld rond de twintig mensen aan bij een maaltijd. Mensen die je wellicht voorheen zou hebben gemeden. Al pratende leer je ze echter beter kennen en hoor je over de omstandigheden die hen naar de opvang hebben geleid. Dan besef ik me des te meer dat iedereen dit kan gebeuren. Daarvoor hoef je echt niet zo bijzonder te zijn.”

Speciaal voor Kerst trok de kookclub weer alles uit de kast om een feestelijke maaltijd te serveren. “Op woensdagavond 13 december hebben we met leden samen gekookt. Iedereen verzorgde een afzonderlijke gang. Het was een gevarieerd menu, zorgvuldig samengesteld om tegemoet te komen aan verschillende dieetwensen. Bestaande uit een koud voorgerecht, stoofpot, een mediterrane groenteschotel, aardappelgerecht, zoet bijgerecht, een verrassing met mango en passievrucht en belegde pannenkoeken.”

De kookclub komt nu zelfs met een eigen kookboek, waarin recepten van de maaltijden gebundeld worden. Marcel vertelt over het ontstaan: “Eén van onze leden maakt altijd gehaktballen ‘volgens grootmoeders recept’. Bewoners zijn er verzot op. Het roept bij hen een soort nostalgisch gevoel op aan vroeger thuis, waar de gehaktballen vast ook zo lekker smaakten. Velen willen dan ook het recept weten, wat ons bij het idee bracht om recepten te gaan bundelen.”

Twintig recepten
Het kookboek zal twintig unieke recepten bevatten en uitkomen op vijftig pagina’s. Het voorwoord zal worden geschreven door EO-presentator Bert van Leeuwen, die eerder ook op televisie aandacht heeft besteed aan het kookproject in Gouda. De Goudse vormgever Peterpaul Kloosterman is bereid gevonden om het boek samen te stellen. 

Marcel: “Hij laat de recepten en de betekenis erachter zeker tot hun recht komen. Er zullen in totaal 150 exemplaren van het kookboek worden gedrukt. De lancering is gepland tijdens de komende IJsselmarkt/Josephmarkt in de buurt op maandag 20 mei van het komende jaar.”