• Eén van de foto's uit de serie 'Herenstraat' van Mariëtte Lock.
• Eén van de foto's uit de serie 'Herenstraat' van Mariëtte Lock. Foto: Mariëtte Lock Photography

Goudse straatfotografie in museum

gouda • Museum Gouda geeft vanaf 15 december in de tentoonstelling Herenstraat het podium aan de wijk Korte AkkerenDe Goudse fotograaf Mariëtte Lock (1977) leerde de buurt de afgelopen jaren van dichtbij kennen en neemt bezoekers mee in het dagelijks leven van de Herenstraat. De veertien foto’s in Museum Gouda vormen een treffend beeldverslag van dit leven, waarin de stoep het verlengde is van de huiskamer. 

In de jaren zeventig maakten de van oorsprong karakteristieke arbeiderswoningen aan de Herenstraat plaats voor de typische blokken-bouw van die tijd. De beelden van Mariëtte Lock laten zien dat het grijze, eenvormige uiterlijk van de straat in sterk contrast staat met de warmte en veelkleurigheid van haar bewoners. De afgelopen jaren was Lock bijna dagelijks met haar camera in de Herenstraat te vinden. Enkele maanden bracht ze in een schaftkeet door, om letterlijk deel uit te maken van de buurt en haar bewoners. Het heeft geresulteerd in een persoonlijk, ongepolijst portret van deze Goudse straat.

Gelijktijdig aan de tentoonstelling in het museum, zal Mariëtte Lock opnieuw haar camera opzetten in een schaftkeet. Deze tijdelijke studio komt naast de ingang naar de museumtuin te staan. Alle Gouwenaars zijn welkom om zich in te schrijven voor het maken een portretfoto. De portretten zullen samen met diverse Herenstraat-portretten te zien zijn in het Tapijthuis. 

De tentoonstelling Herenstraat in Museum Gouda loopt van 15 december 2023 tot 21 april 2024.