Het Goudse Gidsen Gilde verzorgt zaterdag 16 december een winterwandeling langs fraai verlichte monumenten en sfeervolle straatjes.
Het Goudse Gidsen Gilde verzorgt zaterdag 16 december een winterwandeling langs fraai verlichte monumenten en sfeervolle straatjes. Foto: aangeleverd

donderdag 14 december

Koffieochtend in de Vaste Burcht
10:00-12:00 Gouda, Vaste Burchtkerk, Lekkenburg 148. Elke donderdag is iedereen welkom in de huiskamer van de kerk voor een kop koffie, ontmoeting met buurtgenoten of een goed gesprek. Ook is er een minibieb, waaruit een boek kan worden geleend. Deze keer is er ook gelegenheid om een kerststukje te maken. Kosten: 7 euro. Meer info/aanmelden: www.ngkgouda.nl/koffie.

Inloopspreekuur computervragen
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor vragen over computer, tablet of smartphone in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Van 14.00 tot 16.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb in de Rotonde klaar om vragen te beantwoorden over computer, tablet of smartphone. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Haak- en breimiddag
14:00-16:00 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen creatievelingen gratis aanschuiven in de Walvis om samen met anderen te breien, haken of een andere soort handwerk te doen. Iedereen is welkom. Voor wie geen eigen materialen heeft, zijn er spullen aanwezig om mee te starten. Meer informatie is te verkrijgen via 06-34594431.

Kerstmarkt
18:00-20:30 Moordrecht, activiteitencentrum De Schakel, Oosteinde 27. Kerstmarkt in en om het gebouw van de Schakel. Middelpunt is de verkoop van handgemaakte kerstartikelen van cliënten van De Schakel, boerderij In de Krom en andere activiteitencentra van Gemiva. Natuurlijk is de Kerstman aanwezig, zijn er verse oliebollen, marshmallows en warme dranken. Meer info: gemiva.nl/schakel.

Taalhuisspreekuur
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

Stand-up in café setting: comedy café
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Een ongedwongen avond met een drankje en een hapje binnen handbereik, muziek, vrienden én goede comedians. De line-up volgt. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 15 december

'Bieb voor de kleintjes' in Van Noord
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Iedere vrijdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in Van Noord. Om 10.00 uur en om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Goudse X-mas Sing-a-Long – Met live band en solisten
21:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Zing en swing mee met de succesvolle Kerst Sing-a-Long tijdens Gouda bij Kaarslicht. De toegang is gratis, maar voor de beste plekken kan nu al gereserveerd worden op www.goudseschouwburg.nl. Trek de meest foute kersttrui uit de kast, haal een glühwein bij de bar en zing uit volle borst mee in de grote zaal. Dit jaar wordt er naast de fantastische band ook genoten van jong talent, zoals leerlingen van Mirakel.

zaterdag 16 december

Wintertriatlon Gouda
12:00 Gouda, De Skihut in Groenhovenpark (ingang links achter het zwembad). Langlaufvereniging Gouda houdt weer een wintertriatlon. Een prestatietocht met een vleugje wedstrijd, die bestaat uit hardlopen, mountainbiken en langlaufen op de kunststofbaan van de vereniging. De wedstrijd kent een korte en een lange versie. Daarnaast kunnen ook teams van twee of drie personen de afstanden afleggen. De start van de wedstrijd is om 12.00 uur. Deelname kost 17,50 euro per persoon of 32,50 euro per team. Meer informatie/aanmelden op www.langlauf.nl.

Werkplaats op zaterdag
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er voor kinderen ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 16 december kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar onder begeleiding van Jan Wubbe en Niels aan de slag met knikkerbanen. Info: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Strijkdomein in Hof van Stein
15:00 Haastrecht, Hof van Stein, De Ruyterstraat 24. In het atrium treden volwassen celloleerlingen van Anne van Laar op. Ze brengen cello-duetten, ensembles en kerstrepertoire ten gehore. Anne van Laar is cellodocente bij het Strijkdomein te Den Haag en woont in Haastrecht. Toegang is gratis.

Winterwandeling
17:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Het Goudse Gidsen Gilde verzorgt een wandeling langs fraai verlichte monumenten, sfeervol versierde straatjes en steegjes. Tijdens de wandeling is het mogelijk om de uitgelichte Goudse Glazen van de Sint-Janskerk van buiten te bewonderen. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of inschrijving op de dag zelf bij de VVV 5 euro p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. een uur.

Kerstconcert Concordia
19:30 Haastrecht, Theater Concordia, Concordiaplein 1. Het harmonieorkest en de jeugdorkesten van muziekvereniging Concordia verzorgen een kerstoptreden. Op het programma staat een gevarieerd repertoire van klassieke en populaire kerstliederen. Ook de traditionele samenzang zal niet ontbreken. Medewerking wordt verleend door sopraan Rozemarijn Spruit. Entree is gratis.

'Lessons and Carols' door Goudsch Kamerkoor
19.30/21.00 Gouda, Oud-Katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107. Het Goudsch Kamerkoor brengt weer de traditionele 'Lessons and Carols'. Kerstmuziek wordt afgewisseld met teksten en gedichten over hoop, vertrouwen en medemenselijkheid. De Lessons worden verzorgd door Annemarie Stout en de Carols zingt het Goudsch Kamerkoor onder leiding van Mark Lippe. Kaarten kosten 12,50 euro, kinderen en vrienden 7,50 euro. Te bestellen via www.goudschkamerkoor.nl.

Kerstconcert Amicanto
20:00 Haastrecht, Hervormde kerk. Het christelijk kamerkoor Amicanto zingt kerstliederen uit verschillende landen en tijden, in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Latijn, Spaans, Zweeds en Fins. Het koor staat onder leiding van Leo Rijkaart; pianist Martin van Broekhoven verzorgt de begeleiding en speelt enkele solostukken. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij de toegang tot de kerk.

Swingin' Christmas
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. The Legends brengen met hun voorstelling Swingin' Christmas de kersthits van Louis Armstrong, Nat King Cole en Frank Sinatra naar het theater. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Kerstconcert
20.15 Gouda, Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100. Onder leiding van dirigent Margot Kalse voert Key2Singing, een klein ensemble van zangers en spelers op authentieke instrumenten, Duitstalige composities uit de zestiende en zeventiende eeuw uit die het verhaal van Advent en Kerst vertellen. Kosten: 22 euro online, 25 euro aan de zaal. Na afloop van het concert wordt een drankje aangeboden. Meer informatie en tickets via www.key2singing.nl

Peter van Rooijen: Liefde, dood en taart
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Het derde theaterconcert van Peter van Rooijen is een prelude op de midlifecrisis, want Peters 40e verjaardag nadert. Maar we geven ons niet zomaar gewonnen. Het wordt een gevecht tegen de sleur, vastgeroeste principes en voornemens die voornemens dreigen te blijven. Met een hele bak vol liedjes gaat Peter het onvermijdelijke te lijf. Met jazz, musical, rock, folk, alle muziekstijlen worden uit de kast gerukt. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 17 december

Goudse WinterMarckt
12:00-20:00 Gouda, binnenstad. Het centrum van Gouda hult zich in kerstsfeer met de Goudse WinterMarckt. Met glühwein, warme chocolademelk, de leukste kerstcadeaus, passende outfits voor de feestdagen, muziek en eten vanuit foodtrucks. Meer dan honderd deelnemers bieden unieke, vaak handgemaakte producten aan, variërend van sieraden en kaarsen tot trendy haarbanden, babyartikelen en woonaccessoires. De WinterMarckt strekt zich uit van het plein Achter de Waag tot museum The Cheese Experience, inclusief een winterterras en X-MAS Selfie spot.

StoryTrail Theaterwandeling door Gouda
14:00 Gouda, start voor de trappen van het stadhuis, Markt 1. Een verhalenverteller neemt deelnemers aan de StoryTrail Theaterwandeling mee op avontuur door de geschiedenis van Gouda. Onderweg worden de mooiste verhalen uit het stadsverleden verteld: over hoge heren, arme zakkendragers, sluwe booswichten en slimme viswijven. Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl. Kosten: 17,50 euro (met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT). Kinderen: 11,05 euro.

Rouwcafé Boek & Troost
15:00-17:00 Gouda, ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1. Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het Rouwcafé. Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Besloten is om aan de bijeenkomst in de laatste maand van dit jaar geen specifiek thema te koppelen. Een ieder is welkom elkaar te ontmoeten in aanloop naar de kersttijd. Kosten: 5 euro incl. consumpties. Aanmelden: info@boek-en-troost.nl.

Kerstconcert
15:15 Gouda, Sociëteit de Réunie, Oosthaven 17. Ter ere van haar vijfjarig jubileum houdt de Stichting Goudse Kamermuziek Concerten een kerstconcert. Het programma omvat klassieke, film- en feestelijke kerstmuziek, uitgevoerd door Anne Cambier (sopraan), Maiko Inoué (piano), Pieter Jansen (viool), Johannes Burghoff (cello) en Luk Callens (hobo). Met werken van o.a. Händel, Chopin, Mozart, Vera Lynn en Ennio Morricone. Na afloop kunnen bezoekers genieten van een feestelijk gratis hapje en drankje. Voor meer informatie: www.gkmc.nl. Reserveringen kunnen worden gemaakt via https://goudsekamermuziekconcerten.stager.nl/web/tickets.

'Lessons and Carols' door Goudsch Kamerkoor
15.30/17.00 Gouda, Oud-Katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107. Het Goudsch Kamerkoor brengt weer de traditionele 'Lessons and Carols'. Kerstmuziek wordt afgewisseld met teksten en gedichten over hoop, vertrouwen en medemenselijkheid. De Lessons worden verzorgd door Annemarie Stout en de Carols zingt het Goudsch Kamerkoor onder leiding van Mark Lippe. Kaarten kosten 12,50 euro, kinderen en vrienden 7,50 euro. Te bestellen via www.goudschkamerkoor.nl.

'Festival of Lessons and Carols' in Sint-Jan
17:00 Gouda, Sint-Janskerk. De Goudse Glazendienst vindt plaats in de vorm van een 'Festival of Lessons and Carols'. Dat sluit aan bij glas 12, over de geboorte van Jezus. Voorganger is ds. Jacobine Scholte-de Jong. Kerkmusicus Gerben Budding zorgt met de cantorij voor de muzikale vormgeving. Er klinkt o.a. muziek van Byrd (vanwege zijn gedenkjaar), Willcocks en Gardner.

maandag 18 december

Taalcafé
10.00-11.30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Iedere maandagochtend is er een Taalcafé in de Chocoladefabriek. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/taalcafe.

Workshop veilig internetten en wachtwoorden
13:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Bibliotheek Gouda en SeniorWeb verzorgen een workshop voor senioren over veilig internetten en wachtwoorden. Wachtwoorden beveiligen gegevens, maar ze moeten wel sterk zijn en slim bewaard en onthouden worden. Aan bod komen de valkuilen en mogelijkheden. Ook wordt besproken hoe het internet veilig kan worden gebruikt. Kosten: 5 euro. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/wachtwoorden.

dinsdag 19 december

'Bieb voor de kleintjes' in het Nelson Mandela centrum
10:00-12:00 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Iedere dinsdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in het Nelson Mandela Centrum. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Inloopspreekuur computervragen
10:30 Gouda, De Walvis en ‘t Govertje. Iedere dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor vragen over computer, tablet of smartphone in de ontmoetingscentra De Walvis (Walvisstraat 1) en ‘t Govertje (Ouverturelaan 12 ). Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Taalhuisspreekuur
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

Fokker Blankers Tol
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Drie gevierde actrices. Bekend van talrijke voorstellingen, films en televisieseries, komen naar het theater. Fokker Blankers Tol is een toneelstuk geïnspireerd door drie formidabele actrices. Drie zussen treffen elkaar op wat voor iedereen een kruispunt blijkt te zijn. Tol is het onderwerp van een mediastorm. Fokker is ziek terwijl haar lichaam altijd haar anker en haar kapitaal was. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Morgen Met Lucas - Natuur
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In deze derde show - in een reeks van vier - gaat het over natuur, maar dan niet over hoe slecht het gaat, want ja, het gaat niet goed, maar vooral over de mogelijkheden die de natuur ons biedt om het beter te doen. Zo kunnen we bouwen met paddenstoelen en bestaan er bacteriën die plastic eten. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 20 december

Taalhuisspreekuur
10:00-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

'Bieb voor de kleintjes' in de Biep
10:00-12:00 Gouda, De Biep, Reigerstraat 37. Iedere woensdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in De Biep. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Taalcafé in De Veste
10:00-11:30 Gouda, De Veste, Ridder van Catsweg 300. Iedere woensdagochtend is er een Taalcafé in De Veste. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/taalcafe.

Voorleesmiddag
14:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20.Iedere woensdagmiddag lezen vrijwilligers van de VoorleesExpress voor aan kinderen van 4 jaar en ouder. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/voorleesmiddag.

Het Zwanenmeer - staatsopera van Bulgarije
19:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Een romantische balletklassieker. Een ongelukkige liefde. Prins Siegfried wordt verliefd op prinses Odette. Zij kunnen niet samenzijn, omdat zij door magie in een witte zwaan is veranderd. Door een list wordt prins Siegfried verliefd op de dochter van een tovenaar, die exact op prinses Odette lijkt. Prins Siegfried ontdekt het verraad, maar is hij nog op tijd om zijn ware liefde, prinses Odette, te redden? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.