• Ruim 20 cursisten volgden de Weercursus.
• Ruim 20 cursisten volgden de Weercursus. Foto: Bert van Dijk

Weerclub Gouda voorspelt geen kerstdepressies

gouda • Er zat dik honderd uur voorbereiding in, maar dan héb je ook wat: de Weerclub Gouda gaf in november voor het eerst in jaren weer de eigen Weercursus. De geheel geactualiseerde versie van vier maandagavonden in het thuishonk kinderboerderij de Goudse Hofsteden sloot af met – hoe kan het ook anders- een speciale klimaatbespreking. Een kritisch overzicht van weerapps en hun beperkingen kon uiteraard ook niet ontbreken.

Je kijkt er niet meer van op: na regen komt zonneschijn. En andersom. Maar de inmiddels ruim vijftien leden van de Weerclub Gouda – trend stijgend, zéker sinds deze cursus – kijken wel degelijk op bij tal van weerverschijnselen. Hiervoor is er zelfs een aparte whatsappgroep ‘Weersverschijnselen Gouda’ (naast de algemene ledenapp en een specialistische ledenapp onder de naam ´Klimaatgroep Gouda´). Behalve dubbele en afwijkend samengestelde regenbogen, irisaties en andere kleurspektakel schieten de liefhebbers pilotengaten, bliksemschichten, reflectie-effecten, luchtspiegelingen, halo’s en zelfs noorderlicht naar elkaars mobieltje. 

Vooral de twee rasechte weerfotografen blazen bijna dagelijks hun spectaculaire wolkenpartijtje mee. Steevast werd gewaarschuwd voor ‘weersvoorspellingen’. “Wij doen alleen aan weersverwáchtingen!” aldus Schiphols vroegere meteoroloog Onno Hungerink, de energieke cursusleider die de wind er goed onder hield.

In blijde verwachting
Maar ook met verwachtingen houden de Goudse weeramateurs altijd een slag om de arm. Een vormende depressie ver op de oceaan hoeft nog niet een druilerige of gure kerst te betekenen enkele weken later. Wel werd onlangs een opklaring - die benodigd was voor een kranteninterview bij een van de vele Goudse weerstations - tot op een half uur nauwkeurig correct ingeschat: daags vooraf. “Op de maandelijkse maandagavond hebben we ook meestal een weerlesje,” meldde voorzitter Gert Olbertijn dus terecht aan de ruim twintig cursisten, die voor zes tientjes een stoomcursus inclusief natje en droogje voorgeschoteld kregen.

Toch wordt er bij het brede publiek ook wel eens een slag naar geslagen. Het cursusonderdeel over de welbekende weerapps waarschuwde daarom voor het plannen van de barbecue tien dagen van te voren, en dat dan óók nog tot het dagdeel “nauwkeurig”. Dat kan tot aangebrande reacties leiden als alles in het water valt.

Amateurs met professionele expertise
Voor zo ver de cursisten al geen ´liefhebber ´ - de letterlijke betekenis van ´amateur´ - waren, wérden ze het wel. Met vliegend vaandel was de publiekslieveling Bert van Dijk, de storm chaser die grote (onweers)buien op de voet volgt. En dan met name de zogenaamde ‘supercells’ in Amerika, die ook een tornado kunnen produceren. Er was zelfs een externe gastspreker in stelling gebracht: Rini Hoevenaren, die zijn licht liet schijnen op het opstellen van ´een weersverwachting voor het algemene publiek´. Wim Klaassen publiceerde al vijftig jaar geleden als eerste in het Nederlands over klimaatverandering en praatte iedereen bij.

Een nadere verdiepingsavond over klimaat en stadsomgeving werd prompt geopperd. De vooruitzichten zijn wat dat betreft zonnig: de invloed van het weer op (negatieve) stroomprijzen kon hiervoor wel eens extra wind in de zeilen geven.

Kijk op www.weerclubgouda.nl en op www.meteo-gouda.nl voor meer informatie.