Bewoners binnenstad: maak regels verduurzamen soepeler

Nieuws

GOUDA • Zonnepalen of dubbel glas plaatsen: voor bewoners van monumenten gelden strenge regels als zij hun woning willen verduurzamen. Bewonersbelangen Binnenstad Gouda (BBG), schreef een brief aan wethouder Michel Klijmij-van der Laan (duurzaamheid en energie) om hier aandacht voor te vragen en te pleiten voor ruimere regels.

De regels die nu gelden voor het verduurzamen van woningen worden als zodanig streng ervaren dat ze ‘een onoverkomelijke blokkade opwerken bij de verduurzaming van monumenten’, schrijft BBG. 

Niet zichtbaar 
Zo geldt voor zonnepanelen bijvoorbeeld dat ze niet zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare ruimte, ze niet voorbij de nok, de dakvoet of de dakranden mogen uitsteken en zo gelden er nog achttien andere regels.

Met de regels beschermt de gemeente het Gouds erfgoed. Terecht, vindt BBG, maar deze regels zouden niet in de weg mogen staan van de noodzakelijke verduurzaming: “De algemene strekking van de bewoners is: wij wonen niet voor niets in de binnenstad, ook wij houden van onze oude huizen en willen daar ook met respect mee omgaan”, licht een van de bestuursleden van BBG toe. 

Te knellend
“Maar de huidige regeling is veel te knellend. Er zou meer ruimte moeten zijn om te verduurzamen en dat betaalbaar te houden. Ook onze Goudse binnenstad zal tenslotte moeten worden meegenomen in de energietransitie.”

De regeling voor het behoud erfgoed is in 2021 in werking gegaan en wordt op dit moment herzien. ‘Daarvoor is een enquête afgenomen en zijn er verschillende bewonersavonden georganiseerd’, vertelt het bestuurslid. ‘Daar heeft een overgrote meerderheid hun zorgen uitgesproken over het gebrek aan medewerking die zij bij het Omgevingsdienst Midden-Holland en de gemeente krijgen.”

Allerlei opties mogelijk
Als optie wordt gedacht aan het verlenen van ontheffingen bij het plaatsen van zonnepanelen. “Er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen op dat gebied die op dit moment voor bewoners nog te duur zijn. Zonnepanelen hebben een levensduur van 20 jaar. Je zou als gemeente ook kunnen zeggen: voor nu mag je eenmalig het oude type zonnepanelen plaatsen, op de voorwaarde dat aan het einde van de levensduur nieuwere types worden geplaatst. Dat is een van de opties waar we aan gedacht hebben, we proberen natuurlijk ook constructief mee te denken.”

Leefbare binnenstad
Het belang van verduurzaming van monumenten zou meer gewicht moeten krijgen, aldus BBG. “Ook panden in een historische binnenstad moeten met hun tijd meegaan. Bevriezing van het uiterlijk van deze panden is niet realistisch.”

“Sinds de start van de bebouwing in Gouda is het uiterlijk van huizen en panden voortdurend aan veranderingen onderhevig geweest. En die ontwikkeling zal moeten blijven, wil die binnenstad leefbaar blijven, maar deze dient wel met respect en met verstand in goede banen te worden geleid.”

Zorgvuldige afweging 
Wethouder Thierry van Vugt reageerde via X, voorheen Twitter: “In het kader van de evaluatie die loopt, mag verwacht worden dat we een zorgvuldige afweging maken van tussen verduurzaming en het belang van erfgoed. Beide zijn waardevol en vragen zorgvuldigheid in het beleid, daar broeden we op.”