Versneld BSN voor bewoners AZC

GOUDA • Bewoners van het AZC die recht hebben op een BSN kunnen die vanaf december versneld krijgen. Dit betekent dat zij sneller aan het werk kunnen dan nu het geval is. Er starten twee extra medewerkers bij de gemeente die aan de slag gaan met de pilot. 

Bewoners van de asielboot protesteerden in maart dit jaar voor de boot waar zij destijds verbleven. Met het protest vroegen zij aandacht voor de lange wachttijden waarmee zij te maken hebben. Een deel van de bewoners wachtte al maanden op een tweede gesprek met het COA. In principe krijgen asielzoekers als ze daar recht op hebben na zes maanden een BSN, maar de wachttijd kan nu oplopen tot tien tot vijftien maanden. Zonder BSN kunnen ze niet aan het werk. De pilot gaat deze maand van start, meldt de gemeente.

Ook zet Gouda in op andere manieren om bewoners te activeren en te laten participeren. De pilot ‘Iedereen doet mee' is gestart sinds de komst van de hotelboot en is uitgebreid op het AZC. Bewoners worden geholpen naar vrijwilligerswerk, leerervaringsplekken en/of stages en waar mogelijk naar betaald werk. Onderdeel daarvan is de ‘meedoenbalie', waar bewoners terecht kunnen voor een gesprek dat hen verder helpt naar activiteiten zoals sport, recreatie en vrijwilligerswerk.

Max de Groot, fractievoorzitter PvdA Gouda, vroeg eerder aandacht voor de situatie: "De wachttijd om dit via de IND te regelen kan hierdoor van tien tot vijftien maanden teruggebracht worden tot ongeveer 6 maanden. Het zo snel mogelijk aan het werk kunnen gaan is wat ons betreft van groot belang voor deze inwoners van onze stad om zo snel mogelijk te integreren.”

In de regio Gouda worden er de komende vijf jaar 350 asielzoekers gehuisvest in de Molenwiek, waarvan 50 alleenreizende minderjarige vluchtelingen. De verbouwing van het kantoorpand van Molenwiek heeft enige vertraging opgelopen door de vondst van asbest. Naar verwachting wordt het pand in het vierde kwartaal van 2024 verbouwd.