Schrijfactie Amnesty

GOUDA • Amnesty organiseert ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens – wereldwijd de actie Write for Rights. Daarbij worden miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voorbeelden daarvan zijn mensen die onterecht vastzitten of bedreigd of gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

‘Voor hen kan die massale aandacht nét dat extra zetje kan geven om verandering te brengen’, meldt Amnesty. ‘Vaak helpt die aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Ook geeft het de mensen voor wie we actievoeren moed.’
Dit jaar kan op 9 december worden geschreven in de Wereldwinkel (Lange Groenendaal 38, van 11.00 - 15.00), de Bibliotheek (Klein Amerika 20 van 11.00 - 15.00) en het Nelson Mandela Centrum (Bernadottelaan 79 van 12.00 - 15.00). Op 10 december kan dat in de Ontmoetingskerk (Dunantsingel 314, van 10.00 – 12.00, dienst van 10 tot 11 en daarna gelegenheid tot schrijven en ondertekenen). In de periode van 5 tot en met 25 december 2023 liggen de brieven ook in het Huis van de Stad en het Filmhuis en Centrum van Noord.

Amnesty: ‘' De nadruk ligt dit jaar vooral op brieven, ook op handgeschreven brieven en kaarten. Dit is om juist in deze tijd van grootschalige online acties met handgeschreven brieven onze persoonlijke betrokkenheid te laten zien. Een handgeschreven of minstens getypte, ondertekende brief valt meer op.'
Brieven zijn ook te krijgen via www.amnesty.nl, door ze af te halen bij de Wereldwinkel, Bibliotheek of het Nelson Mandelacentrum. Of via secretariaat@gouda.amnesty.nl.