De Anouk Tribute Band speelt zaterdag 9 decem-        ber een repertoire van hits van zangeres Anouk in Theater Concordia in Haastrecht.
De Anouk Tribute Band speelt zaterdag 9 decem- ber een repertoire van hits van zangeres Anouk in Theater Concordia in Haastrecht. Foto: aangeleverd

woensdag 6 december

Talencafé
19:30 Gouda, Grand Café Central, Markt 22. De eerste woensdag van de maand is het weer zover: Talencafé Gouda. Gezellig kletsen in een andere taal dan het Nederlands. Het Talencafé Gouda is voor iedereen die mensen wil ontmoeten en een taal wil spreken/onderhouden/oefenen, of dat nu Spaans, Duits, Grieks, Russisch, Italiaans, Arabisch, Turks, Pools, Deens, Portugees, Frans, Duits, Engels of welke taal dan ook is. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

donderdag 7 december

Koffieochtend in de Vaste Burcht
10:00-12:00 Gouda, Vaste Burchtkerk, Lekkenburg 148. Elke donderdag is iedereen welkom in de huiskamer van de kerk voor een kop koffie, ontmoeting met buurtgenoten of een goed gesprek. Ook is er een minibieb, waaruit een boek kan worden geleend. Meer info: www.ngkgouda.nl/koffie.

Inloopspreekuur computervragen
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor vragen over computer, tablet of smartphone in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Repair Café in Theater Concordia
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Van 14.00 tot 16.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb in de Rotonde klaar om vragen te beantwoorden over computer, tablet of smartphone. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Haak- en breimiddag
14:00-16:00 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen creatievelingen gratis aanschuiven in de Walvis om samen met anderen te breien, haken of een andere soort handwerk te doen. Iedereen is welkom. Voor wie geen eigen materialen heeft, zijn er spullen aanwezig om mee te starten. Meer informatie is te verkrijgen via 06-34594431.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

Taalhuisspreekuur
18:30-19:30 Gouda, de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

Spinning Jazz avond met Denise Jannah
20.00 Gouda, Gouda Studio's, Oosthaven 12. Spinning Jazz sluit het jaar af met Denise Jannah, de beste jazz-zangeres die Nederland rijk is. Samen met het kwartet van Arie Kuit, brengt zij op originele wijze de jazzmuziek te gehore. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://www.ticketkantoor.nl/shop/spinningjazz7.

Musa – Schaakmat
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Na een succesvolle Cameretten finalistentour, heeft Musa nu de tanden in zijn eerste solovoorstelling gezet: Schaakmat. Hij brengt verhalen die uit het leven gegrepen zijn en laat zich daarbij van zijn meest kwetsbare kant zien. De gemene deler tussen humor en kwetsbaarheid is immers dat het verbindt, zo vindt hij. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 8 december

'Bieb voor de kleintjes' in Van Noord
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Iedere vrijdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in Van Noord . Om 10.00 uur en om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

'Let's move by sport' met Sport•Gouda en Het Bruisnest
15:15 Gouda, gymzaal Nansenstraat 40a. Wekelijks bieden Sport•Gouda en Het Bruisnest een begeleide sport- en beweegactiviteit aan voor kwetsbare mensen (18+) in de samenleving. Deze activiteit is gericht op het bevorderen van plezier, het opbouwen van zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling en samenwerken in een team. Deelname is kosteloos en er is vrije inloop. Voor meer informatie, bel 06-82389261. Zie ook: www.sportpuntgouda.nl/activiteiten/lets-move-by-sport.

Op Verhaal – Aan tafel met Charles Dickens
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Aan de hand van Dickens' verhalen struint men door Londen, voelend wat Oliver Twist ervaart in het donkere rovershol van Fagin, genietend van geurige thee in porseleinen kopjes bij rijke dames, luisterend naar het smullen van een warme kom pens op een koude winterdag en het horen van het klokkenspel hoog boven het hoofd dat zijn klanken over de straten laat stromen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 9 december

Reeuwijkse Hout parkrun
9:00 Reeuwijk, Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4. Parkrun is een gratis wekelijks vijf kilometer loopevenement, georganiseerd voor en door de lokale gemeenschap. Iedereen is welkom om mee te doen, van snelle atleet tot wandelaar. Verzamelpunt is iedere zaterdag (8.50 uur) bij de fietsenstalling naast restaurant Reeuwijkse Hout. Voor meer informatie, ook over de eenmalige (gratis) registratie bij parkrun, zie www.parkrun.co.nl/reeuwijksehout/.

Postzegel- en muntenbeurs
10:00-15:30 Capelle a/d IJssel, Bongerd 2A. Maandelijkse beurs van de filatelistenvereniging IJssel- en Lekstreek. Er is voor elk wat wils; handelaren met postzegels, poststukken, ansichtkaarten en brieven. Ook de bekende stuiverhoek met circa 400 boeken vol postzegels, gesorteerd op land en thema. Toegang gratis. Inlichtingen voor huur tafels: Leen de Kooter, 06-53287218 of e-mail l.dekooter@live.nl.

André Rieu's White Christmas
19:15 Gouda, Cinema Gouda. Voor veel mensen is Kerst de mooiste tijd van het jaar. Dit jaar begint de kerstvreugde al vroeg met de bioscoopspecial André Rieu's White Christmas. Kaarten (inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst) zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Lebbis & Jansen - Subliem - Oudejaars 2023
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Subliem is de Oudejaars 2023 van Hans Sibbel, veelvuldig bekroond cabaretier en kinderboekenschrijver, en Dolf Jansen, liefhebber van rauwe groente en verdwalen. Voor Dolf wordt het zo ongeveer zijn 35e oudejaars, voor Hans is het een terugkeer naar zijn jeugdliefde. En in de voorstelling heeft hij ook heel veel zin. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Anouk Tribute Band in Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. De Anouk Tribute Band brengt een repertoire van rocknummers van zangeres Anouk ten gehore, waaronder hits zoals 'Everything', 'The Dark', 'R.U. Kiddin' Me' en 'Nobody's Wife'. Daarnaast ook ballads als 'Lost', 'For Bitter Or Worse', 'I Don't Wanna Hurt' en 'Birds'. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen op www.theaterconcordia.nl.

Olga Zuiderhoek en Gerard Bouwhuis - Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Het refrein van haar lievelingslied werd de titel van dit programma van Olga Zuiderhoek over muziek uit haar twintigste eeuw. Ze laten de doden meespelen: Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa. Totaaltheater op vijf vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms woestmakend droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 10 december

Mirakel op zondag
10:30-11:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Marike van Mirakel Musicaltheater leest voor aan kinderen van 4 tot 6 jaar. Thema is de onderwaterwereld. Vervolgens geeft Marike een mirakelse les rond dit thema. Een kaartje kost 2,50 euro. Info: www.bibliotheekgouda.nl/mirakel.

Warme Wintermarkt op GOUDasfalt
11:00-17:00 Gouda, GOUDasfalt, Gouderaksedijk 32. Tijdens de Warme Wintermarkt van GOUDasfalt staat alles wat uniek, lokaal, handgemaakt en vintage is bovenaan het verlanglijstje. Het wordt een knusse boel op de creatieve broedplaats van Gouda. Naast heel veel cadeautjes, vind je er winterse lekkernijen, warme choco en glühwein, lokaal bier, live (kerst)deuntjes en vuurtjes om je aan te warmen. En ook dit jaar is de Kadoruilmuur er weer. Ruil ongegeneerd dat ene minder leuke Sinterklaascadeau voor een leuk kerstpresentje.

Lezing over mensenrechten in de Goudse geschiedenis
11:45-13:15 Gouda, Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100. Op de Dag van de Mensenrechten organiseert de Stichting Agnietenconvent een lezing met als thema ‘Mensenrechten in de Goudse geschiedenis’. Spreker is geschiedkundige Evalien de Haan. Zij heeft zich verdiept in veel aspecten van de geschiedenis van Gouda. Ze is sinds lang stadsgids in Gouda. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.

Kennismaken met langlaufen
12:45-15:00 Gouda, Groenhovenpark Gouda (ingang links achter het zwembad). Langlaufvereniging Gouda verzorgt een kennismakingsles langlaufen. Deelnemers kunnen ook de skatetechniek en nordic walking uitproberen. Gemakkelijke kleding en handschoenen worden aanbevolen; de vereniging zorgt voor het overige materiaal. Na afloop is inschrijving mogelijk voor een beginnerscursus. Kosten: 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor jeugd (8-18 jaar), 5 euro voor nordic walking. Aanmelden verplicht op www.langlauf.nl.

Lezing over Napoleon
12:45 Gouda, Cinema Gouda. Historicus Johan Joor neemt bezoekers mee door de vaak onbekende kanten en verhalen van Napoleon als toelichting op de lang verwachte film. Daarnaast zal hij vragen uit het publiek beantwoorden. Kaarten (inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst en een borrel achteraf) zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

StoryTrail Theaterwandeling door Gouda
14:00 Gouda, start voor de trappen van het stadhuis, Markt 1. Een verhalenverteller neemt deelnemers aan de StoryTrail Theaterwandeling mee op avontuur door de geschiedenis van Gouda. Onderweg worden de mooiste verhalen uit het stadsverleden verteld: over hoge heren, arme zakkendragers, sluwe booswichten en slimme viswijven. Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl. Kosten: 17,50 euro (met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT). Kinderen: 11,05 euro.

André Rieu's White Christmas
14:30 Gouda, Cinema Gouda. Voor veel mensen is Kerst de mooiste tijd van het jaar. Dit jaar begint de kerstvreugde al vroeg met de bioscoopspecial André Rieu's White Christmas. Kaarten (inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst) zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

WereldLichtjesDag op de Oude Begraafplaats
19:00 Gouda, Oude Begraafplaats, Prins Hendrikstraat 1. Op WereldLichtjesDag wordt wereldwijd stilgestaan bij kinderen die zijn overleden. In Gouda is er een bijeenkomst op de monumentale Oude Begraafplaats, die op deze avond sfeervol verlicht zal worden met kaarsen. Iedereen die zich betrokken voelt is welkom. Bezoekers kunnen een foto meenemen van een dierbare. Tijdens de bijeenkomst worden de namen genoemd van de overleden kinderen, wordt er een gedicht voorgedragen door Dichter van Dienst Corie Grootendorst en is er muziek. Na afloop is er ruimte om na te praten.

1000 + 1 nacht - De Toneelmakerij en Sadettin K.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De verhalen van Duizend-en-een-nacht kennen we vooral van de sprookjesachtige Disney-films zoals Aladdin, Sinbad en Ali Baba en de veertig rovers. De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kirmiziyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000 + 1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

maandag 11 december

Taalcafé
10.00-11.30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Iedere maandagochtend is er een Taalcafé in de Chocoladefabriek. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/taalcafe.

dinsdag 12 december

'Bieb voor de kleintjes' in het Nelson Mandela centrum
10:00-12:00 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Iedere dinsdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in het Nelson Mandela Centrum. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Inloopspreekuur computervragen
10:30 Gouda, De Walvis en ‘t Govertje. Iedere dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor vragen over computer, tablet of smartphone in de ontmoetingscentra De Walvis (Walvisstraat 1) en ‘t Govertje (Ouverturelaan 12 ). Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

Taalhuisspreekuur
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

50+ Preview Special – Neem Me Mee
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Regisseur Will Koopman neemt de kijkers op ontroerende, maar ook humoristische wijze mee op een groepsreis voor senioren vol herkenbare situaties. De sterrencast bestaat onder andere uit Jeroen Krabbé, Olga Zuiderhoek, Kees Hulst en Renée Soutendijk. Kaarten (inclusief een glas bubbels en een oliebol) zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

woensdag 13 december

Taalhuisspreekuur
10:00-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

'Bieb voor de kleintjes' in de Biep
10:00-12:00 Gouda, De Biep, Reigerstraat 37. Iedere woensdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in De Biep. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Taalcafé in De Veste
10:00-11:30 Gouda, De Veste, Ridder van Catsweg 300. Iedere woensdagochtend is er een Taalcafé in De Veste. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/taalcafe.

Voorleesmiddag in de Chocoladefabriek
14:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Iedere woensdagmiddag lezen vrijwilligers van de VoorleesExpress voor aan kinderen van 4 jaar en ouder. De hele middag is er ook een medewerker van de bibliotheek op de jeugdafdeling om leestips te geven. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/voorleesmiddag.

Wende - Wende
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In 2020 vertrok Wende naar London en ging ze in The Royal Court Theatre aan de slag met vijf vrouwelijke schrijverstalenten. Het resultaat werd een ontroerende, moderne songcyclus over identiteit, afkomst en het vrouw zijn. Sommige dingen in het leven kunnen alleen gezongen worden. Met dit uitgangspunt ontstond deze kolkende, pijnlijk eerlijke, intieme en tegelijk strijdlustige show. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Ladies Night - De Tatta's 2
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Na een overweldigend succes zijn De Tatta's terug in een gloednieuw avontuur. Het wordt weer rollen van het lachen met de hele Hollandwijk die op z'n kop staat. Kaarten (inclusief een welkomstdrankje, hapjes, leuke stands, een goodiebag en meer) zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.