• Het gericht wegvangen van kreeften blijkt effectief.
• Het gericht wegvangen van kreeften blijkt effectief. Foto: aangeleverd

Kreeftenvangst bevordert plantengroei

REGIO • Een proef in de Krimpenerwaard, uitgevoerd door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland, toont aan dat gericht wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften effectief is. In een polder bij Berkenwoude is het aantal kreeften sterk verminderd, waarna waterplanten weer gedijen.  

In een driejarig onderzoek is gekeken naar de mogelijkheden en het effect van het intensief wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften. Hierbij is in 2021 en 2022 vooral ingezet op het verlagen van het aantal kreeften en in 2023 op het laaghouden van het kreeftenaantal. Uit het onderzoek komt naar voren dat waterplanten de kans krijgen terug te groeien als de kreeftendichtheid lager is dan 0,7 kreeft per vierkante meter. Dit resultaat is behaald met het gebruik van achthonderd fuiken en korven en lange vangperioden (19 weken).

Het hoogheemraadschap benadrukt de zinvolle en effectieve aanpak: het maakt ecologisch herstel mogelijk in eerder kaal- en leeggevreten wateren. “Wel vraagt deze aanpak een grootschalige, langdurige inzet, die de nodige menskracht en geld kost”, is de boodschap die hoogheemraad Josien van Cappelle afgeeft aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit ministerie is verantwoordelijk voor de aanpak van uitheemse rivierkreeften in Nederland. 

“Het is onzeker of en wanneer het ministerie met concrete stappen komt. Vooralsnog heeft het ministerie alleen aangegeven dat de totaalaanpak van uitheemse kreeften niet haalbaar is met het slechts toestaan van de vangst door beroepsvissers. Deze beroepsgroep is wettelijk gezien ook de enige die dit werk mag uitvoeren. Daarom vindt overleg plaats over alternatieven. Wij zouden graag zien dat LNV spoedig met een aanpak komt voor een geregisseerde en gecoördineerde professionele bestrijding van uitheemse rivierkreeften.”