Tijdelijk meldpunt straatintimidatie

GOUDA • De Slim Melden App voor Gouda wordt uitgebreid met een optie om straatintimidatie makkelijk te melden. Dit is een tijdelijke oplossing, vooruitlopend op de komst van een toegankelijk landelijk meldpunt. Met de uitbreiding wil Gouda meer zicht krijgen op waar en wanneer straatintimidatie wordt ervaren. 

In september nam de raad een motie aan voor zo'n tijdelijk meldpunt. In de ‘Slim melden app' wordt daarom een extra meldoptie voor straatintimidatie toegevoegd. Onder de categorie ‘Overlast' wordt de mogelijkheid gecreëerd om melding te maken van straatintimidatie. De zaak wordt geregistreerd en vervolgens wordt de melding afgehandeld. De melder ontvangt een mail met verwijzing naar Slachtofferhulp Nederland, Stichting Inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb), Centrum Seksueel Geweld en een beschrijving van hoe hij of zij aangifte kan doen bij de politie.
Als er sprake is van een locatie waar regelmatig mensen op straat geïntimideerd worden, kan van deze locatie een zogenaamde hotspot gemaakt worden. Dan krijgen toezichthouders een melding om op een hotspot extra alert te zijn en deze zo nodig vaker te bezoeken.