• De gemeente sloot eerder aan bij het landelijke scheidingsplein.
• De gemeente sloot eerder aan bij het landelijke scheidingsplein. Foto: Astrid den Haan

Goudse aanpak complexe scheidingen

GOUDA • Gouda wil voorkomen dat kinderen de dupe worden van scheidingen met ernstige conflicten. Daarvoor onderzoekt de gemeente mogelijkheden voor een nieuwe aanpak. Het stadsbestuur deed onderzoek naar het inzetten van ‘De Gezinsadvocaat’.
“Bij complexe scheidingen verliezen de ouders door aanhoudende, ernstige conflicten vooral het belang en welzijn van de kinderen uit het oog”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer maatschappelijke ondersteuning. “Dat is funest en kan tot langdurige mentale schade bij kinderen leiden.” De Goudse aanpak moet erin voorzien dat kinderen niet, of zo min mogelijk de dupe worden van zo’n scheiding. “Bijkomend effect is dan dat minder vaak een beroep wordt gedaan op de door de gemeente betaalde jeugdhulp."

Bij de methode ‘De Gezinsadvocaat’ wikkelen een familierechtenadvocaat en een gedragswetenschapper samen de scheiding af. De methode wordt momenteel in twee andere regio’s als proef toegepast. Een onderdeel hiervan is dat de gemeente alle kosten op zich neemt, ook de advocaatkosten.

Niet de bedoeling
"De totale kosten bedragen 30.000 euro per scheiding en met de inzet van de ‘Gezinsadvocaat' is het op dit moment mogelijk voor ouders om bijna volledig kosteloos te scheiden. Dat is wat ons betreft niet de bedoeling. De verantwoordelijkheid voor de juridische kosten tijdens echtscheidingsprocedures blijft bij inwoners liggen.” Wel wil de gemeente de sterke punten van de methode benutten. "Maar dan wel met een vernieuwende benadering. Daarbij willen we onder meer aansluiten bij het bestaande hulpaanbod en gaan we de samenwerking zoeken met advocatenkantoren in Gouda”, aldus van Popering.
De eerste concrete stap om complexe scheidingen te voorkomen is al gezet met de lancering van het ‘Scheidingsplein'.