• Rotaryclub Gouda komt iedere twee weken op dinsdagavond samen.
• Rotaryclub Gouda komt iedere twee weken op dinsdagavond samen. Foto: Hester Hage

Maak kennis met Rotaryclub Gouda: ‘Je leert hier veel’

Nieuws

GOUDA • Zo’n veertig mensen verzamelen zich op dinsdagavond 28 november in de Lichtfabriek. Het is Open Clubbijeenkomst van Rotaryclub Gouda. Een manier voor mensen om laagdrempelig kennis te maken met de Goudse tak van de serviceclub. Want wat doet zo’n rotaryclub eigenlijk? Even kennismaken.

De Rotary International ontstond in de Verenigde Staten, vertelt voorzitter Paul Mertens. Een club die werd opgericht om mensen in hun omgeving te ondersteunen. De club roteerde van het ene huis naar het andere. Vandaar de naam.

Wat doen Rotarians? Kort gezegd: ze zetten zich in voor anderen. Op dit moment is Rotaryclub Gouda bijvoorbeeld bezig met het organiseren van de Santa Run, een evenement dat op 20 december op de Markt plaatsvindt en waarbij geld wordt opgehaald voor vluchtelingen en ouderen. ‘Je ziet er niet uit, maar het is wel leuk’, klinkt het. Er wordt gelachen. Maar de club kijkt ook over de grenzen: ‘Zo hebben we ons ingezet voor Oekraïne, we zetten ons in bij rampspoed en aardbevingen’, aldus Mertens.

Mooie combinatie
Verschillende leden van de club stellen zich voor, een gemêleerd gezelschap, blijkt; mensen werkzaam in de jeugdzorg, bij de politie, een maatschappelijk werker, een boekhouder. ‘Het is allang geen club van witte, oudere mannen meer’, legt Tessa, het jongste lid (32 jaar), uit. Ze werkt voor een jongerenorganisatie in Gouda.

Voor haar is het een kans om de stad waar ze in 2020 kwam wonen beter te leren kennen, legt ze uit. ‘Het is een mooie combinatie tussen maatschappelijk betrokken zijn, vrijwilligerswerk doen en het opbouwen van een netwerk.’ Ze is nu zes maanden lid. ‘Je leert hier veel, het is ook een uitdaging.’

Iedere bijeenkomst, die eens in de twee weken plaatsvindt, wordt er namelijk een lezing gegeven. Dat kan over de huizenmarkt zijn, vertelt Tessa, of zoals deze keer een presentatie over podiumkunsten van Tineke Maas, directeur van de Goudse Schouwburg. ‘De lezingen zijn heel divers, er zijn veel verschillende sprekers.’

Verschillende werkvelden
‘Heel leerzaam’, vindt Tsjalline, beleidsmedewerker bij de gemeente Gouda. Zij is deze avond uitgenodigd om kennis te komen maken. ‘Ik ben twee jaar geleden in Gouda komen wonen. Ik wil mijn eigen stad beter leren kennen. En het is interessant om mensen uit verschillende werkvelden te leren kennen.’

Belangrijke woorden voor de club zijn onder andere vakmanschap, ‘Je beroep goed uitoefenen en vanuit je professie en vaardigheden je inzetten voor anderen’, en fellowship, ‘het valt nauwelijks te vertalen, maar het gaat om vriendschap’.

Projecten
De club wordt ingedeeld in commissies, legt lid Kitty uit. ‘En verder organiseren we projecten, zoals de Santa Run, waarbij leden zich kunnen inschrijven.’ Zelf is zij zo’n 1 a 2 uur per week bezig met het vrijwilligerswerk. ‘Ik houd me bezig met de sociale activiteiten, zo houden we bijvoorbeeld firesides, dat zijn bijeenkomsten bij een van de leden van de Rotaryclub thuis. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen.’

Rotaryclub Gouda komt iedere twee weken op dinsdagavond samen. Dan wordt er een hapje gegeten, is er een lezing en stellen de leden elkaar op de hoogte van lopende projecten. 

Kijk hier voor meer informatie.