ONA-middenvelder Jessy Hoekstra duelleert met Lorenzo Wassink (Cabauw).
ONA-middenvelder Jessy Hoekstra duelleert met Lorenzo Wassink (Cabauw). Foto: John Wijntjes

ONA verslikt zich in ijverig Cabauw

Sport

ONA leed tegen Cabauw de eerste competitienederlaag van dit seizoen. De Gouwenaars hadden geen antwoord op de inzet van de tegenstander: 2-0.

GOUDA • ONA-trainer Syllos Hageman gaf na afloop meteen aan dat zijn ploeg de belangrijkste opdracht was vergeten: niet op achterstand komen. ,,Dan speel je opeens tegen een muur van spelers, die met man en macht en verdedigen. Cabauw vocht voor elke meter. Je kwam die gasten soms drie keer tegen. Ik moet ze een compliment geven voor hun arbeid.”

,,Als je niet eerder scoort, ben je dus de pineut. Ik had dat tijdens de laatste training nog ingeprent. Ons scorend vermogen is niet van dien aard, dat je je tegendoelpunten kan veroorloven. Na de 1-0 hebben we getracht dat rode bouwwerk omver te blazen. Er ging teveel fout om dat te bewerkstelligen. Diverse spelers haalden niet hun gebruikelijke vorm. Dan wordt het 2-0 en kun je zelfs met een nog grotere nederlaag van het veld stappen.”

Knullige fout
ONA maakte in de eerste helft met een schot tegen de paal en een halve kans voor Mark Meewezen aanspraak op de openingstreffer, maar zag Cabauw geen moment wijken. Vlak voor rust profiteerde Cabauw via Stan van Bemmel van een knullige verdedigingsfout en mikte de bal secuur achter ONA-doelman Tim Dol: 1-0.

De jonge selectie van Cabauw-trainer Bert Potuyt was daarna niet van plan de krappe voorsprong weg te geven. Het veredelde juniorenelftal blokkeerde op sportieve wijze diverse mogelijke aanvallen van ONA. Intussen had tweede doelman Remco van der Heijden de boomlange Rudy Beumkes (’Ik was te ziek om verder te gaan’) vervangen en moest de jongeling voorzetten wegstompen en inzetten keren.

Hij deed dat naar behoren. ONA was ook niet creatief genoeg om toe te slaan. Vaak verzandden acties in een vroeg stadium. De omschakeling van 4-4-2 naar 4-3-3 met Jeroen Camfferman als aangever zorgde wel voor druk op de Cabauwse veste, maar doelrijpe kansen waren niet of nauwelijks.

Na de 2-0 van Nik Jongbloed in de 67ste minuut luwden de aanvalsgolven. Hageman zette alle wisselspelers in om het tij te keren. Verder dan pogingen kwam ONA niet. De Gouwenaars zakten naar de tweede plaats in 4B.

In het verleden wist Jaouad Essanoussi nogal eens met een losse flodder het net van de tegenstander te laten bollen, maar de spits is vanwege privé omstandigheden ten minste tot de kerst niet inzetbaar bij de rood-zwarten, ,,Mogelijk daarna ook niet”, gaf trainer Hageman aan.

De 19-jarige scheidsrechter Jeff van Hamersveld uit Rotterdam leidde voortreffelijk.