• Arnon Grunberg en Katrin Himmler in gesprek.
• Arnon Grunberg en Katrin Himmler in gesprek. Foto: Rob Radix

Katrin Himmler en Arnon Grunberg in gesprek

GOUDA • Katrim Himmler en Arnon Grunberg gingen woensdagavond in de Sint Jans met elkaar in gesprek over verdraagzaamheid en waakzaamheid. Ook bezoekers kregen de gelegenheid om vragen te stellen. 

Katrin Himmler, de achternicht van Heinrich Himmler, en Arnon Grunberg, wiens vader zat ondergedoken en moeder Auschwitz overleefde, zijn door het verleden van hun families verbonden door de geschiedenis. Op uitnodiging van Mandeville College kwamen zij deze avond samen in de Sint Janskerk.

De avond begon met een korte toespraak van Himmler waarin zij dieper inging op het verleden van haar familie. Ze sprak over het naziverleden van haar familie; waarom werden haar grootouders aangetrokken tot het nazisme? Tijdens de betoog ging ze dieper in op wat haar familie dreef tot de daden die ze hebben begaan. Vervolgens gingen zij en Arnon Grunberg met elkaar in gesprek. 

De lezing vond plaats in het kader van het lustrumjaar van de Mandeville Academy, die dit jaar vijf jaar bestaat. Dit voorjaar vonden verschillende lezingen plaats met internationale sprekers. In het najaar, als Mandeville daadwerkelijk vijf jaar bestaat, volgen er meer lezingen met internationale gastsprekers. De eerste zal op 7 oktober plaatsvinden. De lezingen zijn voor iedereen te bezoeken.