• Het vrijwilligersteam van 'Gouda Maakt Toekomst'.
• Het vrijwilligersteam van 'Gouda Maakt Toekomst'. Foto: Anouk Bouten

Tweede editie 'Gouda Maakt Toekomst'

gouda • GOUDasfalt is op zondag 4 juni weer het decor voor 'Gouda Maakt Toekomst', een festival gericht op een duurzame toekomst. Het terrein staat vol kramen met duurzame producten en er zijn workshops, sprekers, muziek en eten. Het gratis festival werd in 2022 voor het eerst georganiseerd, dit jaar is de tweede editie.

Er staan kramen met vintage, handgemaakte, geüpcyclede, fairtrade en ecologische producten. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud: 'van workshops die je klaarstomen voor de toekomst en van kleinkunst tot innovatie'. Er zijn sprekers, er is muziek en er is vega(n) eten.

"Het festival is van en voor iedereen, jong en oud in alle kleuren en uit alle hoeken van Gouda en daarbuiten", vertelt Julie Middelkoop, een van de organisatoren. "We weten allemaal dat onze planeet vraagt om actie van ons allemaal. Hoe we daar als inwoner van Gouda een verschil in kunnen maken, laten we bezoekers op 4 juni zelf ervaren. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door enthousiaste Toekomstmakers, mensen die al veel bezig zijn met een duurzame toekomst, en gaan naar huis met groene ideeën om zelf aan de slag te gaan."

Vervolgens: “Als organisatie geloven we dat Gouda klaar is voor meer bewustwording rondom thema’s zoals recyclen, fair, vergroening en vegan eten. Het is tijd om het containerbegrip duurzaamheid uit de geitenwollensokkenhoek te trekken en het in de spotlights te zetten."

Een paar voorbeelden uit het programma: bezoekers kunnen naar de voorstelling ‘Buiten de lijntjes’ van Piepschuim en De Gebroeders Groen gaan op een avontuurlijke stadssafari. DJ Industrial Poët en Saampies bundelen hun krachten tijdens een live-act waarin zij een feestje maken door de unieke combi DJ Beats en spoken word.

Er is een groot aanbod foodtrucks, onder andere van Falafval, die falafel maakt van restgroenten of een Carabisch vegan menu van Miss Nice Banana. Ook heeft het festival een primeur: WildWestLand introduceert de nieuwste plantaardige Goudse Kaas. 

Duurzaamheidswethouder Michel Klijmij van de gemeente Gouda: "Vorig jaar was ik op het festival en heb ik genoten van de gezellige sfeer. Dit festival laat zien en voelen dat duurzaamheid niet iets is van ver weg en moeilijk, maar ook dichtbij en vrolijk kan zijn.” Kinderwethouder Anne Warga van Natuur en Duurzaamheid: "Van de natuur worden mensen blij, laten we daarom meer vogelhuisjes ophangen in de stad en aandacht geven aan de bij.”

Naast een volledig duurzaam programma wordt het festival ook op een duurzame manier georganiseerd. Zo wordt afval gescheiden met hulp van Cyclus, komt drukwerk op Nederlands bermgras, krijgt urine van bezoekers een tweede leven en is de organisatie herkenbaar door gerecyclde teamkleding.

q www.goudamaakttoekomst.nl