donderdag 1 juni

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Lezing Willem Jan Otten
19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Willem Jan Otten is een bekend Nederlands schrijver/dichter met een veelzijdig oeuvre van poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken, artikelen, beschouwingen en essays. Hij is eredoctor van de Universiteit Utrecht en ontving in 2014 de P.C. Hooft-prijs. Op latere leeftijd vond hij het katholieke geloof dat in zijn werk ook aan de orde komt. In zijn laatste boek, ‘Zondagmorgen’, staan de essays die hij schreef bij het liturgisch jaar. Het werd in 2022 tot het beste theologische boek van het jaar verkozen. In vele opzichten dus een boeiend spreker. Tijdens deze lezing van Goudader en de bibliotheek Gouda wordt met hem het gesprek gevoerd en vertelt hij over denkers/dichters die hem inspireren. Een kaartje kost 5 euro.

Boek & Troost in gesprek met Lisanne van Sadelhoff
19:30 Gouda, Pauluskerk-De Brug, Willem de Zwijgerlaan 1. Boek en Troost gaat in gesprek met Lisanne van Sadelhoff, geboren in 1989. Zij is journalist voor onder andere de Volkskrant, NRC, RTL Nieuws en De Correspondent en schreef het boek: 'Je bent jong en je rouwt wat', over het verlies van haar moeder. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek: 'We zullen doorgaan', een hoopvolle zoektocht naar veerkracht. De toegang bedraagt 12,50 euro incl. twee consumpties. Aanmelden via: info@boek-en-troost.nl.

vrijdag 2 juni

Durf te dromen
15:00-16:45 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Voor wie droomt van een baan in de techniek of technologie en hier meer over wil weten, is er het evenement 'Durf te dromen' van bibliotheek Gouda. Tijdens speeddates vertellen professionals uit het werkveld over hun werk en opleidingen. Daarnaast kunnen deelnemers zelf aan de slag in de Techniekwerkplaats en de VRSPACE in de Chocoladefabriek. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/dromen.

Verrassing op vrijdag
19:15-23:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. In aanloop naar het open huis op zaterdag 3 juni is er een 'Verrassing op Vrijdag'. Met muzikale optredens op verschillende plekken in het Cultuurhuis. Van de partij deze avond zijn bandjes van de Garenspinnerij, De Goudse Dichtersschool, Klarinetensemble Chalumeau, Ierse Folkband Fairy Queen, Blokfluitensemble Magda de Jong, Koor Gouds Getij en Klezmerband Goldfaden. De rondleiders zijn leerlingen van het Jeugdtheaterhuis en bewoners van de asielboot. De avond wordt afgesloten met een afterparty in de foyer. Toegang is gratis. Het volledige programma staat op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

zaterdag 3 juni

Wandeling door historisch Gouda
14:00 Gouda, start voor de Waag op de Markt. Iedere zaterdag van 3 juni tot en met 9 september, met uitzondering van zaterdag 1 juli, is er op zaterdag een ontdekkingstocht langs bekende en onbekende plekjes in het historische centrum van Gouda. Natuurlijk komen de highlights van Gouda, zoals het Stadhuis en de Sint-Janskerk, aan bod bij deze wandeling, maar ook de minder bekende – maar zeker niet minder interessante – overblijfselen van bijvoorbeeld de vele kloosters en kapellen die de stad heeft geteld. Uiteraard zal ook worden stilgestaan bij beroemde Goudse producten als kaas, pijpen, plateel en stroopwafels. Deelnemers: maximaal 20 personen. Deze wandeling kan tweetalig (Ned + Eng dan wel Ned + Dui) zijn. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Open huis 'nieuwe stijl'
14:00-17:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Cultuurhuis Garenspinnerij heeft op twee momenten in het jaar een Open Huis. In juni is dit de afsluiting van het seizoen en is te zien wat er in het afgelopen jaar allemaal geleerd en gecreëerd is door cursisten op het gebied vaan beeldende kunst, muziek en theater. Voor bezoekers is dit vooral genieten, verwonderen en meebeleven. Met in de foyer een hapje en een drankje. Toegang is gratis. Zie ook: www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

Documentaire 'Mijn Grote Broer'
15:00 Gouda, Filmhuis, Lethmaetstraat 45. Broer Gijs, een van de nabestaanden, is te gast bij de aangrijpende, intieme documentaire 'Mijn Grote Broer', over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven. De documenataire wordt vertoond in samenwerking met Stichting Broederziel, die ook aanwezig zal zijn met steun en een luisterend oor. Info/kaartverkoop: www.filmhuisgouda.nl.

zondag 4 juni

Festival 'Gouda Maakt Toekomst'
12:00-19:00 Gouda, GOUDasfalt, Gouderaksedijk 32. Op het gratis festival ‘Gouda Maakt Toekomst' staan kramen met hippe vintage, handgemaakt en upcycle, fairtrade en ecologische producten. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud, van workshops 'die je klaarstomen voor de toekomst' tot educatie en van kleinkunst tot innovatie. Ook sprekers, muziek en (vegan) eten. Zie ook www.goudamaakttoekomst.nl.

Familievoorstelling: Pluk en Benjamin pakken uit
13:30/15:00 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. Interactieve familievoorstelling waarin Pluk en Benjamin een groot cadeau vinden. Wat zou daar in zitten? Durven ze doos te openen? En wat gebeurt er dan? Een vrolijke voorstelling met een vleugje magie, een beetje spektakel en een hond. Een hond? Ja, ook een hond… Kom je mee uitpakken? Reserveren: www.kleintheaterzwaan.nl.

StoryTrail Theaterwandeling door Gouda
14:00 Gouda, Gewoon Gouds, Markt 42-44. Verhalenverteller Erik de Beweerde laat tijdens een StoryTrail Theaterwandeling door Gouda de geschiedenis van de stad herleven. De eeuwenoude grachten, stegen en pleinen vormen het decor voor de historische verhalen van de stad. Info en reserveren: www.storytrail.nl. Reserveer nu met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT en betaal 17,50 euro per persoon (kinderen: 11,05 euro).

dinsdag 6 juni

Computervragenuurtje in 't Govertje en De Walvis
10:30 Gouda, De Walvis en 't Govertje. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb in de ontmoetingscentra De Walvis (Walvisstraat 1) en 't Govertje (Ouverturelaan 12 ) klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Het is gratis een aanmelden is niet nodig. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101/p.vanwaas@bibliotheekgouda.nl.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20.Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Thomas Erdbrink - Onze man bij de Taliban
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Op deze avond vertelt Thomas over zijn ervaringen en geeft hij een blik achter de schermen naar aanleiding van zijn serie. Hoe film je onder een regime dat Westerlingen jarenlang als doelwit zag? En wat ging er vooraf aan de ontmoetingen die de trauma's van 20 jaar oorlog onverbloemd in beeld brachten? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.