4 en 5 mei in Gouda

gouda • Op donderdag 4 mei vindt de Nationale Dodenherdenking plaats en ook in Gouda worden slachtoffers van oorlog en vredesoperaties herdacht. Dit jaar staat Gouda ook stil bij de situatie van vluchtelingen uit Oekraïne en andere onveilige gebieden die in Gouda verblijven. 

Burgemeester Pieter Verhoeve: ‘Herdenken is belangrijk. Zeker in een tijd als deze, waarin we van heel dichtbij kunnen zien hoe kwetsbaar vrijheid en vrede is en waarin polarisatie toe blijft nemen.’

Vanaf 14.30 uur zijn er op diverse plekken in de stad herdenkingsactiviteiten. Bij alle activiteiten is iedereen welkom en aanmelden is niet nodig. Het programma voor de herdenking op 4 mei is te vinden op de website van de gemeente Gouda. 

Bij de herdenkingsplechtigheid op de Markt is er muziek van onder andere het Kamerorkest Midden Holland en zijn er sprekers, waaronder burgemeester Pieter Verhoeve. Na de twee minuten stilte volgen er een kranslegging en een defilé waarbij iedereen die dat wil een bloem kan neerleggen.

Ook vertrekt er om 19.00 uur een stille tocht vanaf het Leo Vromanbeeld bij de Chocoladefabriek aan Klein Amerika. De tocht voert langs verschillende plekken en eindigt op de Markt. Verder vindt er om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Sint-Janskerk met onder andere muziek van De Pionier en Gouda's Liedertafel en zijn er sprekers, waaronder Lodewijk Asscher en stadsdichter Jeffrey van Geenen. Om 19.00 uur vindt er in het Metaheerhuis een korte herdenkingsbijeenkomst plaats voor in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse Gouwenaars. Na afloop van de bijeenkomst kunnen deelnemers aansluiten bij de stille tocht, die langs het Metaheerhuis loopt.

Tot slot wordt op 5 mei om 9.00 uur het Vrijheidsontbijt georganiseerd. Hiervoor is aanmelden wel nodig, dat kan via de website van de gemeente.

q   www.gouda.nl