Cover-rockband HIPPZ treedt zondagmiddag 7 mei om 15.00 uur op in Theater Concordia in Haastrecht.
Cover-rockband HIPPZ treedt zondagmiddag 7 mei om 15.00 uur op in Theater Concordia in Haastrecht. Foto: aangeleverd

woensdag 26 april

The Bootleg Sixties - Overtures
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In de woorden van Sir Elton John: 'This band is amazing!' The Bootleg Sixties zetten al jaren de theaters op hun kop. De succesvolle Britse groep keert terug naar Nederland met een vernieuwde setlist en opnieuw een swingende ode aan de meest legendarische muziek uit de jaren zestig. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 27 april

Koningsloop
9:00 Gouda, Groenhovenpark. Langlaufvereniging Gouda houdt voor de elfde maal de Koningsloop. Start is om 9.00 uur en deelname is voor hardlopers, nordic walkers en powerwalkers. Er zijn verschillende afstanden. De sportieve wandelaars lopen 4 of 7 ronden van 700 meter in het hoge deel van het Groenhovenpark; de hardlopers 3, 6 of 9 ronden van 1100 meter rond de sportvelden. Er is ook een kidsrun (één ronde van 1100 meter). Na afloop wacht een koninklijk ontbijt met koffie, thee of frisdrank. Kosten voor deelname zijn vijf euro. Start is bij de Skihut in het Groenhovenpark. Meer info en aanmelden op www.langlauf.nl.

Stadswandeling Gouda
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Op Koningsdag is er geen kaasmarkt. Toch is er een stadswandeling Historisch Gouda van het Goudse Gidsen Gilde, door een feestvierende oude stad. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

vrijdag 28 april

On Stage-Diner - The Piano Men ontvangen gitaarvirtuoos Mart Hillen
19:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Geniet van een avondvullend entertainmentprogramma op het toneel van de Goudse Schouwburg. Aan je eigen tafel op het podium kun je genieten van heerlijke gerechten afgewisseld met muzikale of theatrale acts. De fraaie Goudse Schouwburg vormt het adembenemende decor. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Salaheddine - Van Mekka naar Marrakesh
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Salaheddine neemt je in deze documentairefilm mee in zijn spirituele reis vanuit Mekka, de stad waar de islam is geboren en waar miljoenen pelgrims elk jaar weer naar toe komen, naar Marokko. Het land van zijn ouders en voorouders. Als warming-up zal Salaheddine een half uur stand-uppen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 29 april

Instapwandeling Joden in Gouda
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Gouda kende voor de Tweede Wereldoorlog een kleine, maar bloeiende Joodse gemeenschap. Hoewel zij op het hoogtepunt slechts 1,3 procent van de Goudse bevolking uitmaakten was hun invloed en herkenbaarheid toch groter dan dit getal doet vermoeden. In 1737 werden de eerste Joden poorter van de stad. In de Franse tijd kregen zij burgerrechten. Aan de Turfmarkt kwam er in 1827 een nieuwe synagoge en tot 1870 hadden zij hun eigen lagere school. Er waren in verhouding veel Joodse winkels en vrijwel iedere oudere Gouwenaar, geboren voor 1935 heeft nog wel herinneringen aan de Joden in Gouda. Na de deportaties in 1942/1943 kwam er een einde aan het Joodse leven in Gouda. Slechts veertig Joden kwamen terug. Deze wandeling voert langs gebouwen, huizen en monumenten die betrekking hebben of hadden op de Joden in Gouda. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of vijf euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Pieter Jouke - Laars Lappen
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Volgens het NRC is Jouke uitgegroeid tot een alternatief voor taalkunstenaars Herman Finkers en Kees Torn. Hij linkt het onlinkbare aan elkaar en geeft bestaande ideeën een nieuwe draai. Mooie verhalen en klassieke thema's in een besmet jasje. Maar dan leuk, absurd leuk... Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 30 april

The Royal Opera - Le Nozze di Figaro
11:00 Gouda, Cinema Gouda. Encore opgenomen in The Royal Opera House in Londen. De bedienden Figaro en Susanna zijn dolgelukkig op hun huwelijksdag, maar er zit een addertje onder het gras: hun werkgever, graaf Almaviva, heeft oneerbare bedoelingen met de aanstaande bruid. Er zitten bijna meer onverwachte wendingen in de opera buffa van Mozart dan bij te houden is, waardoor hij blijft boeien. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

maandag 1 mei

Het Danspaleis
14:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het Danspaleis is een dansfeest waar de krakers van toen worden gedraaid. Met een bevlogen PlatenDraaier (PD), een rijdend discomeubel, glimmende dansvloer, vrolijk decor en gezellige gastvrouwen en –heren. De PD trekt klassiekers uit de koffer van rock & roll, smartlap, engelse wals tot disco. Een feest van herkenning voor ouderen en een feest voor iedereen die van swingen houdt. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

dinsdag 2 mei

Computervragenuurtje in De Walvis
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Happy Days - Het Nationale Theater
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Een lichtvoetig verhaal van Beckett door Erik Whien, over een mensenleven dat ten einde komt. Antoinette Jelgersma speelt Winnie, een vrouw die tot haar middel vastzit in het zand. Ondanks haar benarde positie is ze vastbesloten haar verdere leven opgewekt tegemoet te treden. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 3 mei

Theaterwereld
12:30 Gouda, Chocoladefabriek/Cultuurhuis Garenspinnerij. Speciale editie van de Theaterwereld van het Jeugdtheaterhuis in samenwerking met de Techniekwerkplaats in de Chocoladefabriek. Onder leiding van docenten gaan kinderen (7 t/m 12 jaar) denken, ontwerpen, bouwen en spelen. In de Techniekwerkplaats in de Chocoladefabriek onderzoeken ze 'vrijheid' en bouwen ze misschien wel een robot. Daarna verplaatst de groep zich naar de Theaterwereld van het Jeugdtheaterhuis in Cultuurhuis Garenspinnerij. Daar ontdekken kinderen hoe je met theater de mooiste en gekste ideeën werkelijkheid kunt laten worden. De middag wordt afgesloten met een kleine presentatie voor ouders/verzorgers. Tijd: 12.30-17.15 uur. Kosten: 15 euro. Aanmelden kan via de website van het Jeugdtheaterhuis: www.jeugdtheaterhuisgouda.nl.

Yentl en De Boer- Modderkruipers
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Yentl en de Boer en hun muzikanten zijn terug met een nieuwe muzikale voorstelling, vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 4 mei

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet
10:30-16:30 Gouda, diverse locaties. Het Streekarchief Midden-Holland organiseert in samenwerking met het Gouds Metaheerhuis en met ondersteuning van het Nationaal Holocaust Museum voor de vijfde keer het programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Gouda is één van de 17 steden die dit jaar deelneemt aan het programma. Op 4 mei zijn negen locaties te bezoeken waar op vaste tijdstippen wordt verteld. Kijk voor het programma op www.openjoodsehuizen.nl/gouda.

Repair Café in Theater Concordia
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Ook WelZijn Krimpenerwaard is vertegenwoordigd met de Formulierenfabriek voor inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het invullen van (digitale) formulieren. Tenslotte is de Historische Vereniging Haastrecht present.

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en bovendien zijn oude grachtjes nog volop aanwezig. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

zaterdag 6 mei

De Verleiders - Door de bank genomen: Tien jaar later - Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In 2014 verrasten De Verleiders vriend en vijand met een ongekend scherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Is er iets veranderd? Jazeker. Het is erger geworden. 'Door de bank genomen: Tien jaar later' toont dit in een absurde rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Tribute to Fats Domino in Het Kwartier
20:30 Stolwijk, Het Kwartier. De Fats Domino Tribute Band brengt in Het Kwartier een ode aan een van de meest vooraanstaande blues- en boogie-woogie-artiesten die de wereld kende: Fats Domino. Deze band bestaat uit negen man, met een volledige blazerssectie en levert een eerbetoon aan Fats Domino's hits. Aanvang: 21.00 uur. In het voorprogramma, dat om 20.30 uur start, is er een optreden van Rasha Koole, de winnares van de talentenjacht 'Stem van de Waard'. Tickets voor deze avond à 20 euro zijn te reserveren via de website van Het Kwartier: www.hetkwartierstolwijk.nl. Info: (0182) 341612.

Martijn Kardol - De Situatie
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Martijn haalt allerlei herkenbare en hilarische situaties aan over het bezweren van een crisis in je leven. Want of het nu gaat om een pandemie, een dreigende klimaatcrisis of het samen met je vriendin moeten beslissen wat er wordt gekeken op Netflix: iedere crisis heeft zijn impact. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 7 mei

Peter en de Wolf in Kleintheater Zwaan
13:30/15:00 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. Het wereldberoemde, muzikale sprookje, geschreven en gecomponeerd door Sergei Prokofjev. Nu als poppenspel uitgevoerd. Het verhaal gaat over het jongetje Peter, die een wolf te slim af is. Ook gaat het over niet bang zijn en vriendschap. Alle personages worden vertegenwoordigd door een muziekinstrument. Met het spel wordt een eigen wereld gecreëerd met poppen, muziek en de vertelling. Een bijzondere kindervoorstelling. Kaarten: kinderen 6 euro en volwassenen 8,50 euro. Reserveren: www.kleintheaterzwaan.nl

Live op zondag: HIPPZ
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Cover-rockband HIPPZ treedt op in Theater Concordia. De formatie bestaat uit vijf ervaren muzikanten die met de jaren hun sporen verdiend hebben. HIPPZ heeft een breed repertoire en speelt nummers van o.a. Rolling Stones, U2, ZZ Top, ACDC, Golden Earring, Herman Brood en De Dijk. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

The Bluebettes - Toen was geluk...
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Het is altijd groot feest met de goedlachse en swingende Bluebettes. De vijf vrouwen brengen de mooiste liedjes van de jaren veertig tot en met zestig, gecombineerd met een flinke portie humor, enthousiasme, interactie en gezelligheid. Laat die herinneringen maar komen! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

dinsdag 9 mei

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Stadsgesprek in Van Noord: inspiratie voor de inclusieve stad
17:45-20:30 Gouda, Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1. Inwoners van Gouda worden uitgenodigd om samen te eten, elkaar te ontmoeten en in gesprek te zijn over de vraag: 'Hoe maken we Gouda nog inclusiever voor iedereen?'. Het doel van dit Stadsgesprek is ontmoeting tussen inwoners van Gouda met verschillende achtergronden en inspiratie opdoen voor activiteiten die Gouda nog mooier en inclusiever maken. Aan het einde van de avond zijn er nieuwe contacten gelegd en ideeën ontstaan. Het Stadsgesprek is gratis voor de deelnemers. Aanmelden kan via de website gouda.nl of bij Tsjalline Boorsma (beleidsmedewerker inclusie): tsjalline.boorsma@gouda.nl.

Komt een vrouw bij de dokter - Naar de bestseller van Kluun
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De bestseller van Kluun in het theater. Een voorstelling over liefde, schofterigheid, schuldgevoelens, afscheid nemen en het vinden van humor als de dood steeds dichterbij komt. Met Maartje van de Wetering, Xander van Vledder, Teunie de Brouwer en Marie Louise Stheins in regie van Ignace Cornelissen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 11 mei

Conferentie meertaligheid
17:00 Gouda, De Goudse Waarden, Heemskerkstraat 105. Gouda verandert. Steeds vaker worden meertalige kinderen en hun families ontvangen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in de stad, in de kinderopvang, de zorg of op scholen. Dat vraagt een andere aanpak van professionals die met meertalige kinderen en hun ouders werken. Van 17.00 tot 20.30 uur is er een conferentie hierover. Hoofdspreker is socioloog Orhan Agirdag. Aansluitend zijn er twee workshoprondes. Info/aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/meertaligheid.

vrijdag 12 mei

Sporten in groepsverband
20:15-21:45 Gouda, sportzaal van het Nelson Mandela Centrum, Wilsonplein 1. Een groep mannen van tussen de 40-60 jaar sport wekelijks in groepsverband onder leiding van een gediplomeerde trainer. Belangstellenden zijn welkom om mee te doen. Info: www.trimgroepdeheeren.nl.