Burger servicenummer (BSN) voor vluchtelingen noodzaak

Yusuf1 (gevlucht uit Turkije) woont ruim een jaar in een opvanglocatie van het COA en wacht op een gesprek met de IND in de hoop erkend te worden als statushouder en daarmee een verblijfsvergunning te krijgen. Een BSN heeft hij nog niet gekregen, daarvoor moet je statushouder zijn en de wachttijden daarvoor lopen op tot 15 maanden. In Rotterdam is er daarom voor gekozen zelf het BSN te verstrekken, ook aan niet statushouders. 

Recent was er de grote aardbeving in Turkije en Syrië. Beelden van de gevolgen bereikten Nederland. Y. volgde het nieuws en zag tot zijn onvoorstelbare schrik op tv dat een van zijn kinderen dood onder het puin werd gehaald. Communicatie met familie in zijn dorp was onmogelijk. Y. wilde naar zijn dorp om zijn familie bij te staan en om zijn kind te begraven.

Maar om naar Turkije te reizen waarvoor Y. een vluchtelingenpaspoort nodig had, is een BSN vereist in combinatie met een verblijfsvergunning met een wachttijd tot wel 15 maanden. Dus kreeg hij geen vluchtelingenpaspoort.

Na zijn mogelijke reis naar zijn dorp had hij een terugkeervisum nodig gehad om weer naar Nederland te kunnen terugkeren, maar daarvoor was hij helaas niet in aanmerking gekomen. Onze overheid stelt dat bij terugkeer naar een veilig land van herkomst, er geen terugkeervisum wordt verstrekt. Echt een drama.

Wij pleiten er voor om het Rotterdamse model te volgen om bewoners van COA locaties zo snel mogelijk van een BSN te voorzien, zodat zij aan onze samenleving kunnen meedoen door aan het werk te mogen gaan en indien noodzakelijk hopelijk ook sneller een vluchtelingenpaspoort kunnen krijgen.

Tot slot vinden wij het fijn, dat nu blijkt dat ook asielzoekers die al statushouder zijn, langer dan 24 weken mogen werken. Daarvoor hebben wij al eerder dit jaar in het openbaar gepleit. Ook voor hen is het een verbetering als een gemeente hen zelf een BSN gaat geven, waardoor zij veel sneller en nu zonder tussentijds ontslagen te worden na 24 weken, aan het werk kunnen. 

Max de Groot, fractievoorzitter PvdA Gouda

Anne Koning, fractievoorzitter PvdA Zuid-Holland

[1] De naam is gefingeerd. Het verhaal niet!