• Deelnemers tijdens de wandeling.
• Deelnemers tijdens de wandeling. Foto: Rob Radix

Nieuw: Museumhaven wandeling

gouda • In samenwerking met Museumhaven Gouda, hebben de gidsen van Stadswandelingen Gouda een nieuwe wandeling uitgestippeld. De route biedt een inkijkje in de historie van de haven en omgeving, met een speciale rol voor het water en de sluizen. 

Ondanks de regen, stonden op zaterdag 22 april zo'n 45 enthousiaste buurtbewoners klaar voor de eerste wandeling. Verdeeld over drie gidsen werd de groep meegenomen tijdens de 1,5 durende wandeling. 

Deze start in Het Ijsselhuis,tegenwoordig een café-restaurant, maar in 1912 gebouwd als schipperswachtlokaal waar schippers konden wachten tot hun schip geschut was. Daar wordt verteld over de rol van het wachtlokaal en het gebruik van het pand in de loop der jaren. 

Eigen verhaal

Met de wandeling maak je een duik in het verleden. De vele facetten die Gouda heeft met scheepvaart en zijn rivieren komen voorbij. De wandelaars worden meegenomen door de haven. In de zwaaikom van de Mallegatsluis en langs de Turfsingel liggen diverse historische schepen, die samen de Museumhaven vormen. Met ieder hun eigen verhaal. De gids vertelt er alles over, maar als de schippers zelf aanwezig zijn, geven ook zij een uitleg en is er ruimte om vragen te stellen. 

Inkijkje

Vervolgens passeren wandelaars 't Werfhuys, waar je als wandelaar een inkijkje krijgt in hoe de bewoners van de schepen hun schepen onderhouden. 

De wandeling voert vervolgens langs onder andere Molen de Roode Leeuw, de Raam, langs de Visbanken, de Donkere Sluis, de Oost- en Westhaven en de Havensluis. Onderweg wordt een beeld geschetst van het verleden en hoe de stad en het water zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is te boeken voor minimaal 2 personen en maximaal 15 personen per gids. Dat kan via de website van Stadswandelingen Gouda. 

q   www.stadswandelingengouda.nl/wandelingen/museumhaven-wandel-arrangement