Focus op… Paul Daelmans: beeldend verhalenverteller.

Achter de Kerk 13 bevindt zich in “Pandje Roodbol” de Firma Van Drie. De Firma is hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving. Maandelijks zijn hier wisselende tentoonstellingen te bewonderen. De toegang is altijd gratis. De Firma draait 100% op vrijwilligers. Er zijn meer dan honderd kunstenaars aangesloten. Firmanten geheten. In Het Kontakt belicht coördinator Marcel van den Tooren elke maand één van deze Firmanten. In april is de focus op Paul Daelmans.

Het woord is aan Paul Daelmans

Eind jaren negentig kreeg ik de behoefte om het verhaal te doen en deze uit te drukken in woord en beeld. Na vanaf m'n jonge jaren alleen beeldend bezig geweest te zijn. Ik ben een verhaal gaan maken gebaseerd op persoonlijke belevenissen die ik als metafoor weergeef, met daarbij ook ideaalbeelden. Dit in een decor van een prachtige natuur. Met sferen van een zonnige nevelige september-zomer. Een besneeuwde heldere winterdag. Of een winderige herfstmorgen met opengescheurde wolken waar de maan zo nu en dan "kiekeboe" speelt met de beschouwer. Het verhaal heb ik opgeschreven in een kalligrafisch schrift met potlood en aquarelverf.

Het ideaalbeeld heeft een land nodig.
In de bestaande wereld kan dit nauwelijks een plaats hebben.
Het is een land dat ik de naam gaf: "Teheralandu Cahana"
Ga het dus niet opzoeken in atlas of globe.
Teheralandu Cahana is een gebied dat in m'n hoofd zit.
Ik geef het vorm in mijn hedendaagse kunstuitingen.

Tegelijkertijd met het verhalen en vooral voordragen, mediteer ik met dunne pen en penseel op aquarelpapier een mozaïek-suggestie op een met potlood doorgedrukt planten- en bladmotief. De geleidelijke manier van schrijven weerspiegelt het "mozaïek"-werken en ander beeldend werk. Zo ontstaan er zogenaamde "land overzichten". Op www.fimavandrie.nl vindt u werk van mij onder de rubriek "Kunstenaars”. Ook heb ik een facebook-pagina.

Culturele tip: Hoge Luchten, Museum Gouda t/m 17 september.