Afbeelding

Zorgen om Goudse sportclubs

Nieuws

GOUDA • Een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Register voor Verenigingsbestuurders (RVV), geeft een zorgwekkend beeld over de sportverenigingen in Nederland. Zo zit de helft van de sportverenigingen in ernstige problemen of verwacht dat de komende vijf jaar. PvdA maakt zich zorgen om de situatie van de sportclubs in Gouda en vraagt naar mogelijkheden om hen te ondersteunen.

Er spelen verschillende problemen tegelijkertijd, zo wordt het bijvoorbeeld steeds lastiger om mensen te vinden voor een vrijwilligersfunctie, zijn de (energie)kosten sterk gestegen, komt verduurzaming onvoldoende op gang, is de bureaucratie steeds ingewikkelder en tijdrovender en wordt er te weinig ondersteuning vanuit gemeenten ervaren.

In het onderzoek wordt onder meer aanbevolen om verenigingen beter te ondersteunen vanuit de gemeente, waar dat kan werk uit handen te nemen maar ook door bijvoorbeeld een actievere bijdrage te leveren aan de verduurzamingsopgave en oneerlijke concurrentie tegen te gaan doorafspraken eerlijker in te richten.Een aantal van deze aanbevelingen wordt ook expliciet aanbevolen door de Goudse Sportraad in het laatste advies richting gemeente Gouda.

PvdA Gouda krijgt daarnaast signalen dat reserves en spaargeld steeds vaker aangesproken worden om gaten in de begroting te dichten. De fractie vraagt het college nu onder andere of zij de uitkomsten van het onderzoek herkent, hoe het naar de aanbevelingen richting lokale overheden kijkt en of Goudse sportclubs eventueel extra ondersteunt kunnen worden met geld of acties.