• Liesbeth Sikkens naast haar nieuwe minibieb.
• Liesbeth Sikkens naast haar nieuwe minibieb. Foto: Hester Hage

Liesbeth opent haar winkeltje in de voortuin weer: ‘Er zijn zoveel materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden’

Nieuws

Winkeltje buiten gaat zaterdag 29 april weer open. Het is alweer het derde seizoen van het duurzame winkeltje in Gouda.

Door Yara Gouw

GOUDA • Drie seizoenen geleden begon Liesbeth Sikkens, samen met drie vriendinnen, Winkeltje Buiten. Een winkeltje in haar voortuin waar zij hun zelfgemaakte, creatieve en duurzame producten verkopen.  

“Er is zo ontzettend veel materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden,” vertelt ze. “Ik maak van deze materialen nieuwe spullen die mensen kunnen kopen in het winkeltje. Zo maak ik kaarten, cadeau-enveloppen, pluisjes, hooimeiden (een ecostoof waarin met weinig gas eten kan worden bereid), poppenkleertjes en nog veel meer moois, dat iedereen kan komen bewonderen in het winkeltje.”

Liesbeth vervolgt: “Het leuke is dat steeds meer mensen via via over het winkeltje horen en daardoor ook kapotte materialen komen brengen aan de deur, bijvoorbeeld kapotte paraplu’s. Daar kan ik dan weer plutasjes van kan maken. Daarnaast hebben we het winkeltje dit seizoen ook uitgebreid met een mooie boekenkast, gemaakt door mijn buurman Wil Slootjes. Iedereen kan hier boeken inzetten en uithalen en daar wordt ook al veelal gebruik van gemaakt. Ik vind het echt fantastisch.”

Verbinding
Winkeltje buiten heeft ook een sociaal element, laat Liesbeth weten. “Mensen komen soms ook gewoon even langs om een kopje thee drinken. Ik denk ook dat dit heel goed is. Mensen uit de buurt komen hier ook naartoe om elkaar te treffen,” vertelt ze. “Door dit winkeltje heb ik zelf bijvoorbeeld ook contact met buren waar ik eerst geen contact mee had. Mensen vinden het echt gezellig om ook even langs te komen en te praten met mensen. Zo had een buurvrouw haar werkschema er bijvoorbeeld ook op aangepast, zodat ze in haar pauze gezellig langs kon komen. Dat vind ik heel mooi aan het winkeltje.”

Doneren aan Senegal
Winkeltje buiten heeft afgelopen seizoen al haar winst gedoneerd aan een ontwikkelingsproject van Everlyna Bosman. Everlyna realiseert ontwikkelingsprojecten in Senegal en helpt de mensen daar met het bouwen aan hun toekomst, bijvoorbeeld door het bouwen van een winkel of een appartement. Aankomend seizoen doneert Winkeltje buiten alle winst aan het nieuwe project van Everlyna, genaamd ‘Samen Bouwen Wonen Werken’. Meer weten? Kijk op de site www.sbww.nl

Winkeltje Buiten: Elke laatste zaterdag van de maand is er een winkeltje in de voortuin van Liesbeth Sikkens. Samen met drie vriendinnen maakt zij creaties, veelal van gerecycled materiaal. Duurzame producten, gewoon in de voortuin. Het winkeltje is te vinden aan de Mecatorsingel 10 in Bloemendaal.