Rick Terlouw, Anouk Vermeulen en Kjeld Veenhuis zijn optimistisch over de kansen van GZC DONK.
Rick Terlouw, Anouk Vermeulen en Kjeld Veenhuis zijn optimistisch over de kansen van GZC DONK. Foto: Jan van den Berg

GZC DONK strijdt op vele fronten

Sport

In de maand mei barst de strijd los voor diverse teams van GZC DONK. De mannen, vrouwen en B-junioren mikken op de nationale titel.

GOUDA • Iedereen staat op scherp in het Groenhovenbad, waar GZC DONK zich intensief voorbereidt op de play offs. De vrouwen trainden de afgelopen weken bij hun coach Ingrid Veenhuis, echter zonder de inbreng van de internationals Maartje Keuning, Brigitte Sleeking en Marit van der Weijden. Zij kwamen uit voor Oranje tijdens World Cup-toernooien in Nederland en Griekenland.

Anouk Vermeulen (21) had daar als voormalig aanvoerster van Jong Oranje onder 17 jaar wellicht ook bij kunnen zitten, maar zij bedankte al veel eerder - na het EJK - voor verdere selectie. De vleugelspeelster voelde zich niet senang in Zeist. Ze verkoos een overzichtelijk programma met een hbo-opleiding in Utrecht en een parttime baan bij de gemeente Gouda. 

Dat doet ze naast acht keer trainen per week om kracht op te bouwen bij sportschool Den Edel in Waddinxveen en vaardigheden te ontwikkelen bij haar club. ,,Een bewuste keuze. Ik werd als 7-jarig meisje lid van GZC DONK. Ik had net al mijn zwemdiploma’s gehaald toen ik ging poloën. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Deze teamsport boeit me nog steeds. Op 14-jarige leeftijd debuteerde ik in het eerste team.” 

Blauw oog
Anouk Vermeulen verwacht pittige gevechten met De Zaan. Dat de vrouwen er flink de beuk in gooien, was enkele weken terug letterlijk zichtbaar bij de Goudse. Ze toont op haar mobiele telefoon een fors blauw oog. ,,Ik was groggy en ben naar de HAP gebracht. De tegenstander raakte me vol, maar ik wil niet klagen. Dit kan gebeuren bij waterpolo.” De vrouwen van GZC DONK beginnen komende vrijdag in hun eigen bad in de kwartfinale tegen De Ham.

Verzadigd
Dat er bij waterpolo veel van je lichaam wordt gevergd, hoef je Kjeld Veenhuis (28) niet te vertellen. De speler van heren-1 is veelvoudig international, kwam uit voor het Spaanse Barcelona en is na zijn terugkeer een van de motoren van het team van zijn broer én coach Ingmar Veenhuis. In december bedankte hij voor het nationale team.

,,Ik was verzadigd. Ik heb er jaren voor gezorgd dat ik fysiek top was voor polo op topniveau en vond het wel mooi geweest. Er is reeds lichte artrose in mijn schouder geconstateerd. Ik bezoek regelmatig de fysiotherapeut en volg een speciaal programma. Daarnaast heb ik een drukke baan, train uiteraard met de mannen en heb de C-juniorenselectie onder mijn hoede. Zij strijden straks ook in de Final Six om de titel. Vorig seizoen zijn ze verrassend landskampioen geworden. Of dat nu weer lukt, weet ik niet. In Barendrecht moeten de jongens dat voor elkaar zien te boksen. Dat wordt een beste klus.” 

Met heren-1 zijn de kansen op succes groter. ,,We zijn in de reguliere competitie als eerste geëindigd, maar het is echt geen gelopen race. De Zaan en outsider Polar Bears zijn geduchte tegenstanders.” GZC DONK begint eveneens vrijdag in de kwartfinale met een thuiswedstrijd tegen Het Ravijn. 

Kweekvijver
Of het jonge talent Rick Terlouw (17) uit Gouderak onder de wapenen wordt geroepen, wordt later beslist. Terlouw heeft reeds in een aantal wedstrijden met heren-1 meegespeeld. Hij volgt zijn havo-opleiding op een loot school in Eindhoven, waar studie en topsport worden gecombineerd. De linksvoor maakt deel uit van Jong Oranje onder 17 jaar. Zijn blik is gericht op de Final Six in het Groenhovenbad. Het eindtoernooi wordt op 26 en 27 mei georganiseerd door GZC DONK.

De Gouwenaars treden zelfs met twee B-teams aan. Dat is uniek volgens Kjeld Veenhuis. Het zegt ook veel over de kweekvijver waaruit de club kan putten. Terlouw ziet Polar Bears uit Ede en ZVL uit Leiden als grootste concurrenten voor de titel. ,,De topteams komen niet meteen in actie. Eerst spelen de lager geklasseerde clubs tegen elkaar. We kunnen dus even spioneren.” Intussen tracht Wick Wesseling meer sponsors te betrekken bij de ambitieuze waterpolovereniging, ,,Het huren van het bad is een forse kostenpost. Hier wordt topsport bedreven, Om dat te behouden is geld nodig.”

Pieter van der Laan