Jongeren tussen wal en schip na jeugdzorg

gouda • Een deel van de jongeren in Nederland die na een verblijf in de jeugdzorg 18 worden, raakt dak- of thuisloos. Ook in Gouda zijn er meer dan 20 jongeren die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. In 2021 waren dat in ieder geval 25, dit zijn zowel jongeren die in jeugdzorginstellingen zaten als jongeren die ergens anders verbleven. Maar de gemeente schat dat het er meer zijn. Sommigen zijn niet zichtbaar omdat zij verblijven in hun netwerk en zich daarom niet melden.

In januari 2023 waren er 23 jongeren in Gouda, die in jeugdzorginstellingen verblijven en komend jaar 18 worden. Het gaat hierbij om alle soorten jeugdzorginstellingen exclusief pleegzorg. Jongeren die uitstromen vanuit een jeugdzorgherstelling, kunnen op andere passende vervolgplekken terecht, bijvoorbeeld bij Leger des heils of andere organisaties.
Dat gebeurt echter niet altijd. Gouda probeert de overgang tussen 17 en het bereiken van de 18-jarige leeftijd soepel te laten verlopen, en zoveel mogelijk te voorkomen dat deze jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats komen te zitten. De praktijk blijkt weerbarstig; een passende vervolgplek is niet altijd beschikbaar en in sommige gevallen wil de jongere zelf geen hulp of ondersteuning meer.

De ChristenUnie wil meer duidelijkheid over de situatie van deze doelgroep in Gouda. Bijvoorbeeld over wat er nu gebeurt met een jongere, als er geen passende vervolgplek beschikbaar is en wiens verantwoordelijkheid het is. Maar ook wat er gebeurt als een jongere geen hulp wil, en hoe het college dakloze jongeren met een jeugdzorgverleden gaat helpen.