Ereplek voor religieus erfgoed dat Beeldenstorm overleefde

gouda • Monumentale zestiende-eeuwse altaarstukken en metershoge tekeningen voor de beroemde Goudse Glazen van de Sint-Janskerk die de Beeldenstorm overleefden, krijgen nu een erepodium in een nieuwe vaste presentatie. Na een herinrichting is vanaf zaterdag 8 april 2023 de Gasthuiskapel van Museum Gouda weer geopend voor publiek, met het verhaal over het religieuze verleden van Gouda. 

Ook wordt licht geworpen op de zeventiende-eeuwse Goudse schuilkerken. Topstukken uit eigen collectie worden gecombineerd met bruiklenen van de Sint-Janskerk, het Rijksmuseum en de Oud-Katholieke Kerk in Gouda. Behalve de kapel is ook de aangrenzende zaal met martelwerktuigen weer geopend voor bezoekers, net als de museumingang aan de Oosthaven 9 en de museumshop.

Door de tolerante houding van het stadsbestuur in Gouda in de middeleeuwen ging de Beeldenstorm grotendeels aan Gouda voorbij en bleven veel religieuze kunstschatten ook na de overgang naar het protestantisme bewaard. De overgebleven altaarstukken vormen nu samen met de Goudse Glazen in de Sint-Janskerk en de levensgrote ontwerptekeningen daarvoor, een collectie waar het museum trots op is. Naast de altaarsstukken toont Museum Gouda in de Gasthuiskapel de komende jaren ieder kwartaal drie van die kwetsbare ontwerptekeningen, de ‘cartons’. Een speciaal gemaakte animatie van Studio Louter werpt licht op de bijzondere details in de tekeningen én de gebrandschilderde ramen.

Bruiklenen van onder meer de Oud-Katholieke Kerk in Gouda vertellen daarnaast het verhaal van de huis- of schuilkerken die in de zeventiende eeuw ontstonden in de woonhuizen van rijke katholieken en kenmerkend waren voor Gouda. Deze ‘verborgen’ godshuizen waren weelderig en theatraal ingericht en voorzien van enorme en kleurrijke altaarstukken, om de katholieke kerkganger in vervoering te brengen.

De monumentale altaarstukken uit Museum Gouda keerden vorig jaar voor de tentoonstelling Beleef het Wonder van Gouda voor het eerst in 450 jaar terug naar de Sint-Janskerk. Nu krijgen ze dus een definitieve plek in de Gasthuiskapel.

q   www.museumgouda.nl