• Anja van Briemen.
• Anja van Briemen. Foto: aangeleverd

Kippenleven onder de loep

gouda • Anja van Briemen is altijd al veel met dieren bezig geweest. "Ik ben een echte dierenvriendin. Heb altijd huisdieren gehad, nu ook nog, twee katten. Ik trek me gewoon erg het lot van dieren aan", vertelt ze. Schrijven werd voor haar pas later een liefhebberij. "Ja, voor mijn werk als maatschappelijk werkster moest ik natuurlijk wel het een en ander op papier zetten, maar in mijn vrije tijd kwam het er gewoon niet van, al had het wel mijn interesse. Vond pas nog verslag van mezelf van iets op de lagere school. Dat was ook al uitgebreid van opzet en tot in detail beschreven. Het zat er dus al vroeg in."

Na haar pensionering pakte ze dan toch de schrijverspen op voor haar eerste boek 'Varkenslied'. Anja: "Onderweg naar een vakantie passeerden we een vrachtwagen met varkens. Met het zien van al die koppies door die gaten, was het zaadje voor dit boek geplant. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een boek schrijven? Dat was de grote vraag. Ben gewoon begonnen. Met plezier en het wordt goed ontvangen. Het komt ook voort uit mijn drang om te schrijven over mensen die te maken krijgen met dieren in de verdrukking. Om te laten zien hoe er met dieren wordt omgegaan en dan niet alleen bijvoorbeeld in de bio-industrie. Zo ben ik alweer aan een volgend boek bezig, met als werktitel 'Reizende dieren' over het verhandelen van dieren via luchthavens. Door het steeds in een romanvorm te gieten, hoop ik dat lezers ook zullen genieten van een mooi verhaal. Wel met een serieuze ondertoon."

Net als in haar eerste roman legt Anja in 'De kippenfabriek' het leven van die dieren onder een vergrootglas. "Het boek toont hoe het korte leven van kippen een mensenleven verandert. Bij hoofdpersoon Wolf ontstaan in zijn jeugd gevoelens van afschuw, woede, medelijden, onmacht en schaamte. Ik hoop dat de lezer deze gevoelens herkent en zich voorneemt om zich in te gaan zetten voor een dierwaardig leven voor kippen. De hoofdpersoon doet dit in ieder geval."

'De kippenfabriek' speelt zich af in het plaatsje Bakel, in de Peel. Opnieuw Brabant, want voor haar eerste roman koos ze het dorp Hank. "Voor dat boek prikte ik gewoon blindelings op de kaart en kwam daar uit. De Peel vind en vond ik al een prachtige streek. Het landschap, maar ook het gemoedelijke. De mensen zijn er erg vriendelijk. De pluimveebedrijven die er zijn heb ik echt niet geteld, maar wat duidelijk is, is dat er door het hele land varkens- en kippenbedrijven zijn waar dieren niet het leven kunnen leiden dat ze zouden willen. Ook in dit boek berust alles op fictie, verzonnen dus. Het is mij te doen om de boodschap die ik er mee wil uitdragen."