PvdA: eigen beleid aanvraag BSN nummers

gouda • De PvdA Gouda pleit voor een eigen beleid voor het verstrekken van een BSN nummer aan vluchtelingen die via het COA worden opgevangen door de IND. Dit is in Rotterdam al het geval, en de fractie wil daar een voorbeeld aan nemen.

Vluchtingen kunnen na 6 maanden een BSN nummer krijgen via de IND. Daar hebben vluchtelingen een verblijfsvergunning voor nodig. Maar door de huidige wachttijden, loopt de wachttijd hiervoor langer op. Dit kan nu oplopen tot 10 tot 15 maanden, schrijft de fractie. 

Eigen beleid

De gemeente Rotterdam heeft ervoor gekozen eigen beleid hierin te voeren. De gemeente verstrekt zelf na 6 maanden aan COA-vluchtelingen een BSN nummer, ook aan vluchtelingen die geen verblijfsvergunning hebben.

Max de Groot, fractievoorzitter PvdA: 'Op de COA boot in onze stad hebben 85 bewoners geen BSN nummer die als zij in Rotterdam gehuisvest waren geweest, die wel gehad zouden hebben.' Volgens de fractie zorgt het bezit van een BSN nummer ervoor dat de bewoners betaald werk kunnen vinden in Gouda. ‘Zo kunnen ze sneller en beter integreren.' 

Dringende behoefte

Maar ook zorgt een BSN ervoor dat vluchtelingen een terugkeervisum kunnen aanvragen, en bestaat er volgens de fractie door de situatie in Turkije en Syrië, een dringende behoefte om tijdelijk naar hun familie te reizen. 

De fractie hoopt dat de gemeente zo snel mogelijk naar Rotterdams model, of in samenwerking met Rotterdam, ook BSN nummers kan verstrekken, ‘om werken mogelijk te maken, maar ook zodat zij een paspoort met terugreis kunnen aanvragen.'