Maatregelen straatintimidatie Gouda

gouda • Om straatintimidatie, zoals het naroepen en –fluiten of het maken van seksistische opmerkingen tegen te gaan, is vorige week door de gemeenteraad besloten om dit te verbieden. Het is onderdeel geworden van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Ook wordt er de komende tijd door het college gekeken naar andere middelen die kunnen worden ingezet om straatintimidatie te laten afnemen. Een motie daartoe werd aangenomen. 

Het uitsluitend inzetten op een verbod lijkt geen succes te hebben in andere gemeenten die dat al hebben geprobeerd, stelt de raad. Een verbod biedt geen oplossing maar kan een bijdrage leveren in de richting van een aanpak. Een combinatie van maatregelen zou tot een beter resultaat moeten leiden.

Het zou makkelijker moeten worden om ervaringen te melden, en te handelen op basis van die meldingen. Meer inzicht leidt tot een gerichte preventieve aanpak, stelt de raad. De raad vraagt het college om met voorstellen te komen van maatregelen die straatintimidatie beter in kaart brengen en voorkomen. 

De komende tijd verkent het college mogelijkheden voor het instellen van een meldpunt voor slachtoffers en getuigen, met een specialistisch team. Ook andere manieren, zoals voorlichting op scholen, worden in overweging genomen.

Enquete

Uit een enquête die werd afgenomen via de Gouda denkt mee app, bleek dat 34 procent van de deelnemers het afgelopen jaar te maken te heeft gehad met straatintimidatie.