• Marianka Peters.
• Marianka Peters. Foto: Remco Gielen

'De stad is haar stem kwijt'

gouda • Tot september vorig jaar was Marianka werkzaam als journalist en eindredacteur werkzaam voor Het Kontakt - Goudse Post. Met een bewonderenswaardige dosis energie deed ze haar werk, vaak tot diep in de nacht. De Ziekte van Parkinson kreeg steeds meer vat op haar, waardoor Marianka vorig jaar genoodzaakt was haar werkzaamheden -iets eerder dan gepland- neer te leggen. 

In 1984 begon Marianka haar werk als fotograaf, ze maakte familieportretten en huwelijks- en bedrijfsreportages. Daarna fotografeerde ze voor de Rijn & Gouwe en Goudse Post, waar ze ook voor schreef. In 1992 zette samen met anderen het Gouds Nieuwsblad op. In 2010 is dat opgegaan in de Goudse Post. Deze krant maakte zij sindsdien grotendeels in haar eentje.

Vrijwilligerswerk

Naast haar werk voor de Goudse Post is zij op vrijwillige basis actief geweest voor veel Goudse organisaties en initiatieven waaronder RTV Gouwestad, SV Gouda, het Oranje Comité en de archeologische vereniging Golda. Ook heeft zij op eigen initiatief activiteiten opgezet om geld in te zamelen voor projecten in Elmina in Ghana. In 2009 is ze voor haar inzet voor de maatschappij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In 2020 werd zij benoemd tot ereburger en ontving de zilveren erepenning van de stad Gouda.

Moeder van de stad

Op haar uitvaart sprak burgemeester Pieter Verhoeve: 'Een overlever die het Gouds Nieuwsblad, de Goudse Post en Het Kontakt meemaakte. Soeverein en gericht op wederkerigheid. Ik noemde haar vaak ‘majesteit.’ Met haar wekelijkse column – ff tussendoor - was ze seismograaf en stadschroniqueur ineen. Trots op haar terecht toegekende ereburgerschap. Marianka was de moeder van de stad. Het gezicht van de Goudse gemeenschap.' 

Ook Rick den Besten, hoofdredacteur van Het Kontakt, sprak over Marianka: 'Ze was het journalistieke geweten van Gouda. Van oud - collega's (Wegener, DPG) hoor ik dat er op de vergadering in Houten, als Marianka er al was, echt iemand binnenkwam. Nagels gelakt, lekker luchtje op en een Shakira-ringtone op haar telefoon.'

'De reacties op het overlijden van Marianka op de sociale media zijn overweldigend, hartverwarmend en geven een beeld van wie Marianka was en wat ze voor Gouda heeft betekend', zei Den Besten.

Een bloemlezing uit deze honderden berichten:

Qua inzet en lokale betrokkenheid is Marianka een voorbeeld voor ons allen. 

Haar reputatie snelde haar vooruit. Nog nooit iemand ontmoet die zo gepassioneerd in de lokale journalistiek zat en zich daar dag en nacht voor inzette. En dat terwijl de lokale journalistiek, hoe belangrijk ook, in het medialandschap altijd in het verdomhoekje zit. Door kanjers en een voorbeeld zoals Marianka wordt haar werk voortgezet.

Een kanjer. Lekker eigenwijs. Een beetje gek. Totaal verslingerd aan het vak journalist.

Nog nooit iemand gekend die zo'n toewijding en hart voor haar Goudse kranten heeft gehad. Geweldige, enthousiaste vrouw. 

Wat een ongelofelijke energieke en bevlogen professional in haar vak. Ze was echt steengoed. Maar bovenal ontzettend sympathiek, warm en aardig. 

Een enorm verlies voor Gouda. We gaan haar altijd aanwezige betrokkenheid, scherpte en schoonheid van het lokale verhaal enorm missen. 

Wat verdrietig... Journalistieke heldin en buitengewoon aimabel mens (die ook goed kon dwarsliggen en klieren als ze vond dat het moest). Ze wás de Goudse Post en duwde het blad soms nog zelf bij mensen door de brievenbus die het niet hadden ontvangen.