Verkeersplannen Gouda: meer fietsen en betaald parkeren

gouda • Meer ruimte voor wandelaars en fietsers, meer ruimte voor groen, maar ook betaald parkeren in de wijken Kort Haarlem en Korte Akkeren: dit zijn een aantal veranderingen die in de nieuwe verkeersplannen zijn uitgewerkt. Voor de Binnenstad, Korte Akkeren en Kort Haarlem liggen plannen klaar voor het verkeer in, van en naar deze wijken. 

De wijksmobiliteitsplannen werden woensdag bekend, hierin staan nieuwe plannen beschreven voor de drie wijken. Daarin wordt vooral toegewerkt naar een stad waarin meer wordt gefietst en gewandeld, en waarin minder wordt geparkeerd of gereden met auto’s en zware voertuigen. In de wijken worden daarvoor tal van maatregelen genomen. 

Ruimte

Om fietsers en wandelaars meer de ruimte te geven wordt het voetgangersgebied uitgebreid met Lange Groenendaal. Ook komen er fietsvrije voetgangersgebieden van 11.00 tot 18.00 en komt er meer ruimte voor parkeren met de fiets, en een inpandige fietsenstalling. Het is nog niet bekend waar dit zal zijn. Daarnaast is Gouda van plan om deelvervoer mogelijk te maken, bijvoorbeeld deelfietsen en deelauto’s. 

Beschermen 

Grote en zware voertuigen krijgen minder de ruimte, ‘om de verkeersveiligheid te verbeteren, en om de historische binnenstad te beschermen tegen geluidsoverlast en trillingen’, licht de gemeente toe. Ook in de wijken Korte Akkeren en Kort Haarlem zullen straks regels voor vrachtverkeer worden ingevoerd. 

Dit betekent dat in alle drie de wijken vrachtwagens langer dan 10 meter of zwaarder dan 20 ton, alleen nog met een ontheffing de wijken in mogen. Ook zullen de tijden waarin groot en zwaar verkeer het centrum in kan rijden worden aangescherpt.

Parkeeroverlast

Ook worden er maatregelen genomen rondom parkeren. ‘Er is een beperkte openbare ruimte,’ licht de gemeente toe. ‘Om die eerlijker te verdelen, de parkeerdruk te verminderen en om parkeeroverlast tegen te gaan, worden er maatregelen genomen.’ In de binnenstad komt een ‘vergunningen plafond’, dit betekent een maximaal aantal parkeervergunningen. 

Er komt een wachtlijst voor nieuwe aanvragen, ‘als we onder het plafond zitten, kunnen inwoners een vergunning krijgen.’ Ook worden de tarieven van parkeervergunningen aangepast en worden de tijden voor betaald parkeren uitgebreid. En op zondag wordt van 12.00 tot 00.00 betaald parkeren ingevoerd in de binnenstad.

Betaald parkeren

In de wijken Kort Haarlem en Korte Akkeren worden nieuwe parkeerregels ingevoerd. Dit zogenoemde parkeerregulering houdt in dat er betaald en vergunning parkeren wordt ingevoerd. Met deze maatregelen probeert de gemeente de verkeersveiligheid, de leefbaarheid en de openbare ruimte in de wijken te verbeteren.
'Dat verhoogt de kans dat bewoners in de buurt van hun huis kunnen parkeren,' licht de gemeente toe. Details over tijden en tarieven, worden nog uitgewerkt.

De plannen zijn op 7 maart 2023 aangeboden aan de gemeenteraad. Er wordt naar verwachting op 12 april over besloten.