• Zo’n 60 Gouwenaars gaan dinsdag 14 maart met elkaar eten en in gesprek in de Ontmoetingszaal van het Nelson Mandela Centrum.
• Zo’n 60 Gouwenaars gaan dinsdag 14 maart met elkaar eten en in gesprek in de Ontmoetingszaal van het Nelson Mandela Centrum. Foto: aangeleverd

woensdag 8 maart

Internationale vrouwendag: drie topfilms
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Binnen het thema 'Solidariteit – de kracht voor verandering' heeft Cinema Gouda drie films uitgekozen die de kracht van vrouwen en samen sterk staan representeren. Voor al deze films is het ticket inclusief een glas wijn, kop koffie, thee of frisdrank. It’s Raining Women om 15.00 uur, Women Talking om 19.00 uur en What’s Love Got to Do With It om 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Internationale Vrouwendag
19:30-21:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Op internationale vrouwendag organiseren het Gouds Vrouwennetwerk, het Streekarchief Midden-Holland en de Bibliotheek Gouda een avond over het verleden, heden én de toekomst van de vrouw. Erna Staal interviewt schrijfster Jutta Chorus over haar in 2022 verschenen boek Alma’s dochters: vijf levens in de schaduw. Vrouwenhistorica Nicole Teeuwen gaat met het publiek in discussie over de hedendaagse en de toekomstige positie van de vrouw. Woordkunstenaar Noa Heddergott zorgt voor sprekende intermezzo’s. De toegang is gratis. Aanmelden kan op www.bibliotheekgouda.nl.

Another Kind of Blue - Wave
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Een dansduet met drones, een spel met relativiteit in motion capture-pak en een dans met zandpatronen. Choreograaf David Middendorp onderzoekt in vijf stukken welke rol golfbewegingen spelen in ons leven. Elk stuk werpt zijn eigen blik op deze bijzondere dans tussen mens, natuur en technologie. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Opera-lezing Turandot van Puccini
20:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. In aansluiting op de operavoorstellingen in Cinema Gouda, geeft Leo Rijkaart opera-lezingen in Cultuurhuis Garenspinnerij. Op 8 maart wordt afgetrapt met Turandot. Deze laatste opera van Puccini is een fraaie vertoning vol dans en drama in een klassieke uitvoering van Andrei Serban. Kosten: 15 euro. Aanmelden op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

donderdag 9 maart

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

De Navertellers (donderdagmatinee)
14:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Doodgaan kan iedereen, maar na je dood terugkeren op aarde en daarover een stampend leuk muziekprogramma maken – dan moet je een Naverteller zijn. Eddie, Kees, Paul, Rob, Terts en Toon zijn zes ervaringsdeskundigen die hun doodservaring kunnen navertellen. Uit de eerste hand! Kaarten zijn te te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

50+ Première Special - Rock City: The Life We Live
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Vijf eigenzinnige rockhelden uit de jaren ‘60/’70, die nog optreden met oude hits van vroeger voor een grote schare aan trouwe fans, maar daarnaast ook verrassend mooie nieuwe muziek maken waarin de kunst van het ouder worden de boventoon voert. Inclusief naborrel met een drankje naar keuze en bittergarnituur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

The 70's Unplugged - Songs for the Road
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het onderweg zijn is voor veel artiesten een inspiratiebron geweest. The 70's Unplugged heeft de pareltjes gevonden en vertolkt deze liedjes op eigen wijze. Van Eagles tot Fleetwood Mac, van James Taylor tot John Denver, van Joni Mitchell tot Linda Ronstadt. Geniet van pure popmuziek. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 10 maart

Peter Heerschop en Viggo Waas - Er gaat nog iets heel moois gebeuren
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Peter en Viggo, de helft van de legendarische cabaretgroep Nuhr, staan samen op het toneel. Ze zoeken het geheim van De Heilige Graal van Vriendschap. En dat in een programma met schitterende anekdotes, pijnlijke stiltes, nieuwe ontdekkingen, wanhoop, oplossingen en het vervliegen daarvan. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Zing vanuit je hart
20:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Bij 'Zing vanuit je hart' worden er toegankelijke mantra’s en andere bijzondere melodieën gezongen uit diverse culturele en spirituele richtingen. De teksten zijn eenvoudig en toegankelijk, waarbij er een- of meerstemmig gezongen wordt met pianobegeleiding. Aanmelden op www.lambertmutsaers.nl.

Pubquiz in Theater Concordia
20.30 Haastrecht, Theater Concordia. Tijdens deze Concordia-quizavond strijden teams om smakelijke en vermakelijke beloningen. Het theater is gevuld met 33 teams van max. vijf deelnemers (14+). Alleen deelname met een groepsticket. Kaarten (à 25 euro per team) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 11 maart

Workshop: humor en symboliek bij Jeroen Bosch
13:30-16:30 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Duik met Judith Sluijter in de wereld van de 16e eeuwse schilder Jeroen Bosch. Ontdek hoe hij zijn tijd ver vooruit was en hoe humor en symboliek overal in zijn werk te vinden zijn. Uiteraard teken of schilder je vervolgens jouw eigen symbolische wezens. Er wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Kosten: 37,50 euro. Aanmelden op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

Themawandeling Misdaad en Straf
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Het Goudse Gidsen Gilde verzorgt een wandeling langs plekken waar in de loop van de eeuwen recht is gesproken en plaatsen waar straffen werden uitgevoerd. Wie waren de rechters en wat voor soort straffen legden zij op? Uit allerlei archiefbronnen zijn er voorbeelden van overtredingen en bijbehorende straffen. De rechters bestraften echte misdaden zwaar, veelal met verminking en verbanning. De doodstraf is tot begin 1860 in Gouda uitgesproken en uitgevoerd. Met name in de 16e en vroege 17e eeuw komen ook veroordelingen voor vanwege religieuze opvattingen. De wandeling voert langs plekken waar veroordeelden werden opgesloten in gevangenis, tuchthuis of spinhuis. Deelnemers: maximaal 20. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Martin Luther King - Urban Myth (8+)
19:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Na de uiterst succesvolle tournee en de bekroning met een Gouden Krekel voor beste jeugdproductie, is deze prachtige swingende familievoorstelling opnieuw bij de Goudse Schouwburg te zien. Met live-muziek en het inspirerende verhaal van een man die probeert zijn dromen waar te maken. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 12 maart

Live op zondag: The Murphy Jets
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. The Murphy Jets brengen een origineel goud van oud-repertoire, vanaf de jaren ‘60 tot de vroege jaren ‘70. Om op te dansen of gewoon naar te luisteren. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

'Lente Vertier' op twee historische vleugelpiano's
15:15 Gouda, Sociëteit De Réunie, Oosthaven 17. Met twee historische vleugelpiano’s luidt de Stichting Goudse Kamermuziek Concerten klankrijk de lente in tijdens het concert 'Lente Vertier'. Thomas Boodts en Michaël Mannes zetten twee verschillende klankwerelden recht tegenover elkaar. Aan de ene kant bespelen zij een Pleyel uit 1846, uit de tijd van Chopin en Schubert. Intiem, gevoelig en melancholisch. Aan de andere kant is er de Blüthner uit 1920. Helder, kleurrijk en fris. Op het programma staan werken van Chopin, Durlet, Debussy en Schubert. Na afloop is er gelegenheid om na te genieten met een gratis hapje en drankje. Voor meer informatie en kaartverkoop zie www.gkmc.nl.

maandag 13 maart

Verkiezingsdebat
19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Op woensdag 15 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op dezelfde dag zijn ook de waterschapsverkiezingen. De Chocoladefabriek is een van de stembureaus én is op 13 maart de locatie voor een verkiezingsdebat met twaalf lijsttrekkers. Inloop vanaf 19.00 uur met koffie en thee. Het debat start om 19.30 uur en is rond 21.00 uur afgelopen. De avond wordt afgesloten met een borrel. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. www.chocoladefabriekgouda.nl/debat.

De Ramadan Conference 2023 - Anuar, Jörgen Raymann, Mouna Laroussi en Fuad Hassen
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Samen met Jörgen Raymann, Fuad Hassen en Mouna Laroussi deelt Anuar hilarische verhalen, improvisaties, sketches en herkenbare typetjes. Er zal worden gerold van het lachen met de boodschap: 'Kom weer nader tot elkaar en heb je naaste lief!'. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

dinsdag 14 maart

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur Taalhuis
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Stadsgesprek Gouda
18:00 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Zo'n 60 Gouwenaars gaan met elkaar eten en in gesprek in de Ontmoetingszaal van het Nelson Mandela Centrum. Het doel van een Stadsgesprek is ontmoeting en verbinding tussen inwoners van Gouda met verschillende achtergronden. Er wordt gesproken over verschillende thema’s, zoals verbinding in de buurt, het tegengaan van vooroordelen en het delen van levenservaringen. Het Stadsgesprek is gratis voor de deelnemers. Aanmelden: tsjalline.boorsma@gouda.nl (o.v.v. naam en eventuele dieetwensen en allergieën).

Jon van Eerd e.a. - Zo vader zo zoon
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Harrie Vermeulen is er weer. En hoe! Met Zo vader zo zoon waait er een wervelwind van dolkomische en hilarische situaties door het theater. Grappige misverstanden, intriges en verwikkelingen zorgen voor een gierend gek familiefeest. Met Joey Schalker, Nandi van Beurden en Arie Cupé. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl. Ook op woensdag 15 maart.

woensdag 15 maart

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Workshop over wachtwoorden
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Samen met SeniorWeb organiseert de bibliotheek Gouda cursussen en workshops over de digitale wereld. Op 15 maart is er een workshop voor senioren over wachtwoorden. Deelname kost vijf euro. Meer informatie op www.bibliotheekgouda.nl.

Meneer Monster - De Winter-Gruffalo
16:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Deze winter is De Gruffalo te zien in een speciale sneeuw-editie. Neem je muts en handschoenen mee en geniet van de avonturen van de Muis. Zelfs Slang is hiervoor wakker geworden uit zijn winterslaap. Een spannende fysieke slapstickvoorstelling, met sneeuwballengevecht na afloop! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Ladies Night: All Inclusive
19:30/20:00 Gouda, Cinema Gouda. Wanneer bij aankomst in een All Inclusive resort Sylvie aan Jacco meldt dat ze een ‘pauze’ wil inlassen kan Jacco dit, te midden van zijn midlife crisis, maar moeilijk accepteren. Binnen de paradijselijke All Inclusive cultuur zal Jacco de confrontatie moeten aangaan met zijn vastbesloten vrouw, zijn puberende kinderen maar vooral zijn grootste struikelblok, zichzelf. Een avondje uit compleet met drankje, hapjes, stand en een goodiebag. Kaarten: www.cinemagouda.nl.

Leesclubavond over 'Ik ga leven' van Lale Gül
19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. In de Goudse Schouwburg is er op zondag 19 maart een literair café met Lale Gül. Ter voorbereiding hierop organiseert de bibliotheek Gouda een avond over haar boek ‘Ik ga leven’. Info: www.bibliotheekgouda.nl/gul.

donderdag 16 maart

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Regenboogcafé
20:00-22:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Iedere derde donderdag van de maand is er het Regenboogcafé, in samenwerking met de Regenboog Alliantie. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten, een drankje drinken, met elkaar in gesprek gaan, spelletjes spelen of wellicht gezamenlijk activiteiten organiseren. Uiteraard geeft het cultuurhuis een cultureel tintje aan deze avonden. De Regenboog Alliantie Gouda is belangenbehartiger voor Goudse lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans, intersekse, queer, aseksueel en iedereen die zich hier op een of andere manier in herkent (lhbtiqa+).

Hotel Modern en Arthur Sauer - Garnalen Verhalen
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Driehonderd garnalen spelen ploeterende mensjes in een komedie over de mensheid. Ze sporten, bedrijven wetenschap, streven, leven, beminnen en raken buiten zinnen. Garnalen Verhalen is een caleidoscopisch portret vol beduidende en onbeduidende momenten uit een mensenleven. Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.