• De Singel Swim in 2016.
• De Singel Swim in 2016. Foto: Aangeleverd

'Swim to Fight Cancer'

gouda • Veel deelnemers hebben in voorgaande edities reeds met borstcrawl of schoolslag in wetsuit, zwembroek of badpak de finish gehaald en vervolgens het sponsorgeld overgemaakt voor het goede doel. Toen onder de noemer ‘Singel Swim Gouda’. De overstap naar de landelijke manifestatie lag voor de hand. Dat meent Andy Koolmees die met een kernteam het draaiboek ter hand nam. ,,Zo krijgt dit initiatief meer bekendheid en mogelijk meer sponsors. Prima toch?” 

Inzamelen

Koolmees (50) was bedenker van het Goudse zwemevenement dat in 2016 aan de Houtmansgracht een succesvolle doop beleefde. ,,De animo was groot. De motivatie om iets te kunnen betekenen in de strijd tegen kanker was als vanzelf aanwezig. In vrijwel elke familie of vriendenkring zijn dierbaren overleden aan deze vreselijke ziekte. Verder onderzoek naar kanker kost veel geld.”

Hij vervolgt: ,,Mensen snappen dat. Daarom worden talloze sport- en spelevenementen gehouden om euro’s in te zamelen. ‘Spin for Life’ en ‘Run for Life’ staan al jaren met hoofdletters in de agenda van de stichting. Daarom vullen we dat graag aan met ‘Swim to Fight Cancer’. Een fraaie derde mogelijkheid om je sportief in te spannen”, zegt Andy Koolmees.

Hij heeft namens het kernteam contact gehad met de Goudse wethouder Michiel Bunnik. Hij beloofde gemeentelijke steun en maakte voor de start in de Museumhaven – waar eigenlijk niet mag worden gezwommen – een uitzondering. Koolmees steekt z’n duim op: ,,Steeds meer steden doen mee. Landelijk wordt het concept uitgerold. 

Steentje bijdragen

Vorig jaar ben ik met enkele organisatoren naar Delft geweest om te zien hoe zij dit evenement aanpakten. Vooraf werd een minuut stilte gehouden. Dat was indrukwekkend. Sommige deelnemers stonden te huilen voordat ze in het water doken. Een dierbare was hen zomaar ontnomen. Er bij stilstaan en weer doorgaan. Het was daarna tijd voor muziek, zang en aanmoedigingen vanaf de kant. Er werd afgesloten met een pasta-party. Dat staat in Gouda ook op het programma, evenals entertainment met een folkband en een shantykoor. Je hoeft zoiets niet twee keer te vragen. Iedereen wil graag een steentje bijdragen.”

Denk niet te licht over de voorbereiding. Het kernteam moet met diverse instanties in overleg over bij voorbeeld het stilleggen van de scheepvaart, waterkwaliteit, vergunningen en de woonbooteigenaren. Ook stelt het team een alternatief plan op voor als de route om welke reden dan ook niet geschikt is voor de zwemtocht. Mochten de Turfsingel en Kattensingel een gevaar voor de gezondheid opleveren, dan wijkt de organisatie uit naar de Breevaart. 

Schoner

,,Het waterschap heeft al aangeboden om ook dat water te controleren. Wij denken dat het niet zo’n vaart loopt en dat de singels juist schoner zijn dan enkele jaren geleden. De meeste verontreiniging is mijns inziens afkomstig van uitwerpselen van honden. De poep blijft aan de kant liggen en waait op een gegeven moment de singels in. Enfin, we worden keurig op de hoogte gehouden door de Stichtse Rijnlanden. Het moet dus kunnen om met zo’n tweehonderd zwemmers in alle leeftijden op 2 juli te kunnen starten. Dan is de watertemperatuur vaak heel redelijk.”

Zwemmers met historisch besef kunnen zich tijdens hun poging om 2000 meter af te leggen vergapen aan de oude kaarsenfabriek, kaaspakhuizen, de Lichtfabriek, Kleischuur, molen De Roode Leeuw en de Garenspinnerij. Dit is de langste afstand, waarvoor enige oefening niet zou misstaan. 

,,De fanatiekelingen doen er een half uur over. Rustige zwemmers moeten rekenen op ruim een uur. Voor recreanten doemt de 751 meter op. Dat aantal komt overeen met de leeftijd van Gouda. Voor kinderen wordt een baan van 250 meter uitgezet. Ouders moeten toestemming geven voor hun deelname waarvoor uiteraard een diploma verplicht is.”

Wie meent dat hij of zij conditie kan gebruiken, kan bij Andy Koolmees terecht voor les. ,,Die is gratis”, lacht hij. ,,En dat gebeurt in de Reeuwijkse Plassen.”