Rijkswaterstaat: geluid A12 niet overschreden

gouda • Volgens de Rijkswaterstaat overschrijdt het geluid van de A12 de wettelijke normen niet, daarom zullen de bestaande geluidsschermen tussen Gouda en Reeuwijk-Bodegraven, niet worden doorgetrokken en verhoogd. Dit was een van de voorstellen van de werkgroep A12, die zich inzet voor bewoners die overlast ervaren van de weg en daarvoor mogelijke oplossingen heeft aangedragen. 

Al sinds de jaren ’80 ervaren omwonenden van de A12, aan de noordelijke rand van Gouda en Bodegraven/Reeuwijk veel problemen door het geluid. De werkgroep A12 overhandigde in januari een petitie aan de gemeenteraad van Gouda, die werd ondertekend door 1757 mensen. ‘Een groot leefbaarheidsprobleem,’ stelde de werkgroep. Dit komt onder andere door beschadigingen aan de geluidsschermen. 

De werkgroep pleitte onder andere voor het verhogen van het geluidsscherm, maar ook het doortrekken van het scherm tussen Reeuwijk en Gouda. De gemeente zou ervoor kunnen kiezen om zelfstandig de schermen te verhogen of door te trekken, maar dan komen de kosten daarvoor geheel bij de gemeente Gouda te liggen, schrijft de gemeente. Voor andere oplossingen die werden aangedragen, zoals geluidsarm asfalt en een eventueel lagere maximum snelheid, worden ook geen maatregelen getroffen vanuit Rijkswaterstaat. Ook daar wordt geen overschrijding voor vastgesteld. Wel wordt gewerkt aan het herstel van de schermen. De gemeente blijft de toepassing van geluidsarm asfalt wel onder de aandacht brengen.
Ook wordt de ervaren overlast in gesprekken met de provincie en Rijkswaterstaat onder de aandacht gebracht, zowel door de gemeente als de omgevingsdienst. Er worden ook voorstellen gedaan om te overlast te verminderen, en er wordt gewerkt aan het herstel van het scherm.