Energietoeslag studenten

gouda • Gouda wil eenmalig budget beschikbaar stellen om studenten die hun energierekening niet kunnen betalen. Het idee is om dat te doen via een lokale regeling bijzondere bijstand. Dit zal een onderdeel van het Winterplan 2023 zijn, waarmee Gouda te hulp schiet voor Gouwenaars die hun energierekening niet of moeilijk kunnen betalen. Dit stelt het college aan de raad voor. 

Het college schrijft dat studenten in 2023 expliciet door de wet worden uitgesloten voor een eenmalige energietoeslag 2023. Door geld beschikbaar te stellen wil Gouda de studenten toch compenseren, die met hoge energiekosten te maken hebben en deze kosten zelf niet kunnen dragen, maar die niet voldoen aan de voorwaarden voor de toeslag in 2023. Vorig jaar konden studenten nog wel eenmalig aanspraak maken op de regeling, bleek na een gerechtelijke uitspraak. De rechter oordeelde dat studenten niet mochten worden uitgesloten voor de energietoeslag.
Voorwaarden om voor een eenmalige toeslag in aanmerking te komen zijn een inkomen tot 130 procent boven de bijstandsnorm, een zelfstandige woonruimte en een energiecontract op eigen naam.