• De werkgroep WaterQ op de studiedag mei 2022
• De werkgroep WaterQ op de studiedag mei 2022 Foto: Aangeleverd

Matige kwaliteit water Goudse Hout

gouda • De werkgroep WaterQ heeft het water in de Goudse Hout in 2022 onderzocht. Daaruit bleek dat alle sloten en plassen in de Goudse Hout matig of slecht van kwaliteit zijn, op een paar uitzonderingen na.

'Vaak zit er teveel stikstof in het water, is het troebel in de zomer door algenbloei en zijn er te weinig waterplanten,' schrijft de werkgroep. Ook zijn de oevers geschikt voor rivierkreeften, die de watervegetatie kunnen ruïneren. En bepaalde soorten vissen blijken de onderwaterplanten graag jong te eten. De sloten zijn daardoor onder water kaal en troebel. Bij gebrek aan de (uit)groei van waterplanten in het voorjaar ontwikkelt het onderwater ecosysteem zich onvoldoende met alle gevolgen van dien.'

Er zijn genoeg mogelijkheden tot verbetering zijn, schrijft de werkgroep. Een gerichte aanpak van inrichting en beheer van sloten, plassen en hun oevers zullen de waterkwaliteit en de biodiversiteit in de Goudse Hout flink kunnen verhogen.

WaterQ heeft het verslag met de aanbevelingen, aan de beheerder en de bestuurders van de Goudse Hout aangeboden. Het is aan de GroenAlliantie Midden-Holland en Staatsbosbeheer om deze handschoen op te pakken, schrijven zij.