Een doneerring bij de Bram Ladage.
Een doneerring bij de Bram Ladage. Foto: Aangeleverd

Gouda doet proef met doneerring

gouda • Wie voortaan zijn/haar lege flesjes of blikjes kwijt wil, kan dat nu doen in een van de doneerringen aan prullenbakken in Gouda. Handig om zwerfvuil te verminderen en afval beter te scheiden, maar het heeft ook een ander doel: een andere stadsgenoot kan op die manier de flesjes meenemen voor het statiegeld. De PvdA vroeg hier eerder een pilot voor aan, dat is nu gelukt. 

Vanaf maandag 20 januari zijn de eerste doneerringen in Gouda te gebruiken. Dit is in Gouda een oranje rekje dat aan de prullenbak is vastgezet, met een aantal gaten waarin Gouwenaars een flesje of blikje in kunnen zetten. Het gaat om een proef waarbij mensen flessen en blikjes met statiegeld kunnen achterlaten in de ring. ‘Zo belanden de statiegeldflesjes- en blikjes niet bij het afval, maar kan een ander die weer meenemen en inleveren bij de supermarkt,’ aldus de gemeente. Inmiddels hebben al bijna 10 gemeenten de doneerringen als proef geplaatst. In Duitsland hangen de ringen al langer en loopt het project in meer dan 100 steden.
In Gouda duurt de proef 8 weken. De doneerringen zijn te vinden op op het station, in het centrum en op de route van het station naar het scholengebied Mammoet, de zogenaamde ‘snoeproute'. Na de proef wordt bekeken of de doneerringen definitief blijven, de gemeente gaat bekijken of ze daadwerkelijk voor het doel gebruikt worden en niet voor bijvoorbeeld ander soort afval.