• Verteller Godefridus verhaalt zaterdag 5 maart tijdens een stadswandeling door Gouda over de stad in de zestiende eeuw.
• Verteller Godefridus verhaalt zaterdag 5 maart tijdens een stadswandeling door Gouda over de stad in de zestiende eeuw. Foto: StoryTrail.nl

woensdag 1 maart

Kunst-ontdekdag in Garenspinnerij
12:30-17:30 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar (uit groep 4 t/m 8) is er een kunst-ontdekdag in de Garenspinnerij. Een kinderworkshopmiddag met theater, muziek en beeldende kunst in de voorjaarsvakantie. Georganiseerd in samenwerking met het Jeugdtheaterhuis. Deelname kost niets. Gratis kaartjes zijn te reserveren op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

Special Preview: Toen ik je zag
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Naar de bestseller die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling. Esther en Bastiaan leiden op het eerste oog een droomleven, maar er is een andere kant van hun leven die maar weinigen zien. Esther strijdt om haar grote liefde en haar gezin op de rit te houden, maar de ziekte in Bastiaans hoofd laat zich maar moeilijk bevechten. Tickets zijn inclusief een glas wijn, Grolsch Beugel of frisdrank. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 2 maart

Meet & Greet: Fien & Teun gaan kamperen
11:00/13:00 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee kamperen met Fien en Teun en al hun dierenvriendjes in dit gloednieuwe bioscoopavontuur vol met nieuwe en vrolijke liedjes. Vooraf en na afloop van de film zullen Fien & Teun rondlopen in de bioscoop voor knuffels en foto’s.

Repair Café in Theater Concordia
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Ook WelZijn Krimpenerwaard is vertegenwoordigd met de Formulierenfabriek voor inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het invullen van (digitale) formulieren. Tenslotte is de Historische Vereniging Haastrecht present.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

3D ontwerpen in de Techniekwerkplaats
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Altijd al kennis willen maken met 3D ontwerpen? Kom dan naar de Techniekwerkplaats en leer hoe je een ‘spelbordpion’ maakt in Tinkercad. Tinkercad is een gratis webapp voor het maken van 3D-ontwerpen, elektronica en programma’s. Het wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen over de hele wereld. Tinkercad is geschikt voor mensen van alle leeftijden. De 3D-ontwerpen die je kunt tekenen, zijn later af te drukken met een 3D-printer. Hierdoor komen de gemaakte ontwerpen tot leven. Heb je de smaak te pakken? Maak dan je spel compleet en knutsel er een dobbelsteen bij. De workshop is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Leden van de bibliotheek betalen 7,50 euro en niet-leden 8,50 euro.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

The Analogues - Hello Goodbye (The Very Best of the Studio Years)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Spectaculaire afsluiting van de periode waarin The Analogues de studio-albums van The Beatles live reproduceerden: Magical Mystery Tour, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The White Album, Let It Be en Abbey Road. Nu van deze iconisch albums alle hoogtepunten. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl. Ook op vrijdag 3 maart.

zaterdag 4 maart

Werkplaats op zaterdag
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De activiteit begint om 14.00 uur. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 4 maart kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar een knikkerbaan mét kettingreacties maken met Niels en Jan Wubbe. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Alex Ploeg - Ego
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Alex Ploeg werd door de Volkskrant gekozen tot hét Comedytalent en zijn debuut Ultimatum werd genomineerd voor de Neerlands Hoop. Nu is hij terug met EGO. Harde grappen, persoonlijke verhalen en meeslepende liedjes komen in hoog tempo op je af. Dat moet je gezien hebben! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Matthijn Buwalda komt naar Berkenwoude
20:00 Berkenwoude, cultureel centrum De Zwaan. Na zijn theatertour Bang voor niks komt liedjesschrijver en zanger Matthijn Buwalda samen met zangeres Renee Klijnsma naar Berkenwoude. Deze avond laat hij nummers horen met zijn inmiddels kenmerkende schrijfstijl. De thema's van zijn liederen zijn gebaseerd op zijn kerkelijke achtergrond. Matthijn zingt allang niet meer alleen in kerkzalen. Kaarten en meer informatie op www.hobab.nl.

zondag 5 maart

Kindervoorstelling De Kus in Kleintheater Zwaan
13:30 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. Theater Poppekus speelt de kindervoorstelling 'De Kus'. Een mooi, lief en spannend verhaal voor peuters en kleuters over hoe belangrijk een kus is. De voorstelling wordt gespeeld om 13.30 en om 15.00 uur. Kaarten à 6 euro via www.kleintheaterzwaan.nl.

StoryTrail stadswandeling Gouda
14:00 Gouda, Markt 1. Theatergezelschap Stadsavonturen komt naar Gouda voor de eerste StoryTrail stadswandeling van het nieuwe seizoen. Verteller Godefridus verhaalt over Gouda in de 16e eeuw. Het was toen een van de belangrijkste handelssteden van Holland. Schepen voeren af en aan, volgeladen met turf en kaas. De bierbrouwers beleefden gouden tijden. En op de kades wemelde het van de zakkendragers, kooplieden en viswijven. In die oude stad gebeurde van alles. Godefridus vertelt verhalen over bittere strijd en brandende liefde. Over list en bedrog. Over een enorme stadsbrand. En over een oud mysterie dat Gouda vandaag de dag nog altijd in zijn greep houdt. Reserveren voor de wandeling kan op www.storytrail.nl. Met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT 17,50 euro per persoon (kinderen: 11,05 euro).

maandag 6 maart

Cursus over de smartphone
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Bijna alle verkochte mobiele telefoons zijn tegenwoordig smartphones. Dat wil zeggen dat de telefoons meer kunnen dan alleen bellen en sms’en. Op de slimme apparaten kunnen gebruikers ook internetten, e-mailen, sociale media gebruiken, spelletjes spelen en fotograferen. Maar hoe werkt dat allemaal? Bibliotheek Gouda en SeniorWeb organiseren een cursus over de smartphone op 6, 13, 20, 27 maart en 3 april van 10.00 uur tot 12.00 uur. Meer informatie/aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/cursussen

Lezing over Jan Bleuland
20:00 Gouda, sociëteit Concordia, Westhaven 27. Ds. Reina de Raat houdt voor de de historische vereniging Die Goude een lezing over de geneesheer Jan Bleuland (1756-1838). Jan Bleuland is geboren op het (huidige) adres Hoge Gouwe 47. Hij was enige tijd stadsgeneesheer in Gouda. In 1795 is hij benoemd tot hoogleraar in de geneeskunde. Gedurende vrijwel zijn gehele volwassen leven is Jan Bleuland een verzamelaar geweest van menselijke en dierlijke preparaten. Drs. De Raat, die conservator is van de medische en tandheelkundige collecties van de Universiteit Utrecht, zal via beeld enkele van die preparaten tonen. De lezing is vrij toegankelijk.

Cursus Afrikaanse dans
20:30-21:45 Gouda, gymzaal Julianaschool, Burgemeester Martenssingel 38/ingang Zoutmanstraat. Korte cursus (drie lessen) Afrikaanse dans onder leiding van dansleraar Galaye Faye. Hij leert deelnemers traditionele dansen uit o.a. Senegal, Mali en Guinee. De dansen zijn energiek en uitdagend en worden begeleid door live percussie. Een goede manier om aan de conditie te werken. Kosten zijn 45 euro voor drie lessen. Proefles is 10 euro. Aanmelden: mariekehooymans@hotmail.com.

dinsdag 7 maart

Computervragenuurtje in De Walvis
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Spreekuur Taalhuis
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Momentum - Waldemar Torenstra, Astrid van Eck en Vincent Croiset
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Momentum toont net als de serie House of Cards een wereld vol intrige, sabotage, vreemdgaan en een spindoctor, die koste wat het kost probeert het imago in stand te houden. Een toneelstuk van Lot Vekemans, die ook Gif, het meest succesvolle Nederlandse stuk ooit schreef. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 8 maart

Internationale vrouwendag: drie topfilms
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Binnen het thema 'Solidariteit – de kracht voor verandering' heeft Cinema Gouda drie films uitgekozen die de kracht van vrouwen en samen sterk staan representeren. Voor al deze films is het ticket inclusief een glas wijn, kop koffie, thee of frisdrank. It’s Raining Women om 15.00 uur, Women Talking om 19.00 uur en What’s Love Got to Do With It om 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Internationale Vrouwendag
19:30-21:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Op internationale vrouwendag organiseren het Gouds Vrouwennetwerk, het Streekarchief Midden-Holland en de Bibliotheek Gouda een avond over het verleden, heden én de toekomst van de vrouw. Erna Staal interviewt schrijfster Jutta Chorus over haar in 2022 verschenen boek Alma’s dochters: vijf levens in de schaduw. Vrouwenhistorica Nicole Teeuwen gaat met het publiek in discussie over de hedendaagse en de toekomstige positie van de vrouw. Woordkunstenaar Noa Heddergott zorgt voor sprekende intermezzo’s. De toegang is gratis. Aanmelden kan op www.bibliotheekgouda.nl.

Another Kind of Blue - Wave
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Een dansduet met drones, een spel met relativiteit in motion capture-pak en een dans met zandpatronen. Choreograaf David Middendorp onderzoekt in vijf stukken welke rol golfbewegingen spelen in ons leven. Elk stuk werpt zijn eigen blik op deze bijzondere dans tussen mens, natuur en technologie. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Opera-lezing Turandot van Puccini
20:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. In aansluiting op de operavoorstellingen in Cinema Gouda, geeft Leo Rijkaart opera-lezingen in Cultuurhuis Garenspinnerij. Op 8 maart wordt afgetrapt met Turandot. Deze laatste opera van Puccini is een fraaie vertoning vol dans en drama in een klassieke uitvoering van Andrei Serban. Kosten: 15 euro. Aanmelden op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

donderdag 9 maart

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

De Navertellers (donderdagmatinee)
14:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Doodgaan kan iedereen, maar na je dood terugkeren op aarde en daarover een stampend leuk muziekprogramma maken – dan moet je een Naverteller zijn. Eddie, Kees, Paul, Rob, Terts en Toon zijn zes ervaringsdeskundigen die hun doodservaring kunnen navertellen. Uit de eerste hand! Kaarten zijn te te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

The 70's Unplugged - Songs for the Road
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het onderweg zijn is voor veel artiesten een inspiratiebron geweest. The 70's Unplugged heeft de pareltjes gevonden en vertolkt deze liedjes op eigen wijze. Van Eagles tot Fleetwood Mac, van James Taylor tot John Denver, van Joni Mitchell tot Linda Ronstadt. Geniet van pure popmuziek. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 10 maart

Peter Heerschop en Viggo Waas - Er gaat nog iets heel moois gebeuren
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Peter en Viggo, de helft van de legendarische cabaretgroep Nuhr, staan samen op het toneel. Ze zoeken het geheim van De Heilige Graal van Vriendschap. En dat in een programma met schitterende anekdotes, pijnlijke stiltes, nieuwe ontdekkingen, wanhoop, oplossingen en het vervliegen daarvan. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Pubquiz in Theater Concordia
20.30 Haastrecht, Theater Concordia. Tijdens deze Concordia-quizavond strijden teams om smakelijke en vermakelijke beloningen. Het theater is gevuld met 33 teams van max. vijf deelnemers (14+). Alleen deelname met een groepsticket. Kaarten (à 25 euro per team) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 11 maart

Workshop: humor en symboliek bij Jeroen Bosch
13:30-16:30 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Duik met Judith Sluijter in de wereld van de 16e-eeuwse schilder Jeroen Bosch. Ontdek hoe hij zijn tijd ver vooruit was en hoe humor en symboliek overal in zijn werk te vinden zijn. Uiteraard teken of schilder je vervolgens jouw eigen symbolische wezens. Kosten: 37,50 euro. Aanmelden op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.