Chantal en Jolien.
Chantal en Jolien. Foto: Esther Koopman

Moeders Chantal en Jolien startten hun eigen school, Bloei: ‘groeien in eigen vrijheid’

Algemeen

Moeders Chantal Ravestein en Jolien de Vrind stoeiden met de juiste schoolkeuze voor hun kinderen en sloegen de handen ineen; zo ontstond Bloei.

door Esther Koopman

REEUWIJK • Bloei is met ingang van augustus 2022 gestart als nieuwe school in Reeuwijk. Een particuliere school met een duidelijke visie: “We willen dat kinderen kunnen groeien in eigen vrijheid”.

De sfeer in het kleine schoolgebouw is warm te noemen; de zes kinderen die de school telt, bakken koekjes voor het op handen zijnde kerstdiner, maken een schip van houten blokken of worden voorgelezen. Wanneer Chantal en Jolien het lokaal betreden, wordt er geknuffeld en gedag gezegd. Iedereen draagt pantoffels, de lichtjes in de kerstboom staan gezellig aan, er heerst een huiselijke sfeer.

Beide moeders vertellen vol passie over hun initiatief: ”Het is onze levensmissie voor de nieuwe generatie een school op te bouwen zonder het keurslijf dat we in het regulier onderwijs tegenkwamen. Er zijn genoeg kinderen die opbloeien van dit soort onderwijs. We bieden ruimte, een plan op maat en individuele coaching. We hebben allebei geen onderwijsachtergrond, maar het komt echt uit ons hart vandaan.”

Intrinsieke motivatie
Waar Chantal en Jolien de ervaring in de onderwijswereld missen, zijn er twee geschoolde leerkrachten in dienst, die het onderwijs in de school verzorgen. Iedere dag is een van hen aanwezig, samen met een vrijwilliger. Bloei is van maandag tot en met donderdag open. Er is een globale indeling van de dag; elke ochtend start de groep in de kring, waarna een keuzeblok volgt. In dit blok krijgen de kinderen de gelegenheid aan doelen naar eigen keuze te werken, binnen een kader: “We vragen de leerlingen wat ze willen doen. Kinderen leren het best als ze willen leren en intrinsiek gemotiveerd zijn. Voor de oudere kinderen, die al een aantal jaar onderwijs op reguliere basisscholen gevolgd hebben, is dit best even wennen. We werken er gefaseerd naartoe en laten hen steeds iets meer los.”

Begeleider Inge beaamt dit laatste: “De grootste uitdaging ligt bij het onderwijs aan de oudere kinderen. Zij moeten leren ‘ontscholen’ en het is aan ons als begeleiders hun nieuwsgierigheid te prikkelen, zodat zij aan leren toekomen.”

Leerdoelen
Er is ruimte voor leren in de praktijk; voor het bakken van een taart, moet je kunnen wegen en voor het schrijven van de menukaart voor het kerstdiner moet je kunnen schrijven en de juiste spelling toepassen. Ook gaat de groep op pad om te ‘leren in het leven’: daadwerkelijk producten kopen en betalen met geld, zodat rekendoelen aan bod komen, of leren van en in de natuur.

Begeleiders Inge en Annemarie stellen, aan de hand van de kerndoelen, thematisch onderwijs samen. Er vindt veel overleg plaats tussen de leerkrachten en de initiatiefnemers. Voorzitter Jolien geeft aan dat de visie steeds opnieuw centraal wordt gezet: “We vergaderen en evalueren veel, zodat we met elkaar toewerken naar het onderwijs waar we, vanuit onze visie, naartoe willen; de gangbare onderwijsstructuur steeds meer loslaten en het kind eigenaar maken van zijn of haar ontwikkeling. Dit is een leerproces voor de kinderen, maar ook voor de begeleiders.”

Toekomst
De onderwijsinspectie heeft Bloei onlangs erkend als school. Met zes leerlingen staat Bloei nog in de kinderschoenen. De wens is dat de groep uitbreidt naar ongeveer 40 leerlingen, zodat er een splitsing gemaakt kan worden tussen onderwijs aan de onder- en bovenbouw. In het huidige pand is dit niet haalbaar.

De initiatiefnemers zijn op zoek naar een andere locatie voor hun school: “We zoeken een plek met veel ruimte binnen en een groot terrein buiten, met veel groen. We hopen op een boer, die een stuk grond of een schuur over heeft voor een plek waar we kunnen opbloeien en een minimaatschappij kunnen bouwen, waarin elke schakel van belang is.”
Elke schakel, want zowel kinderen als ouders worden betrokken bij het onderwijs in de school. Onderwijs, waarin kinderen groeien door leven.

Bloei organiseert op donderdag 9 maart om 20:00 uur een open informatieavond voor geïnteresseerden. Aanmelden kan via info@ikbloei.com Ook zoeken Chantal en Jolien nog een leerkracht voor 1 tot 3 dagen per week. Reageren kan ook per mail.