• Een deel van de Hoge en Lage Gouwe
• Een deel van de Hoge en Lage Gouwe Foto: Hester Hage

Onvrede over proces noodmaatregelen kademuren

Algemeen

GOUDA • Gouda maakte vorige week bekend dat er noodmaatregelen nodig zijn aan de Hoge en Lage Gouwe. De kademuren zijn zo verzwakt, dat de druk verlicht moet worden. Dit wordt gedaan door 28 parkeerplaatsen te verwijderen en door een gewichtsbeperking in te voeren. In maart start de gemeente met de eerste werkzaamheden. 

Gouda Onderneemt! en de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) betreuren de wijze waarop dit proces is verlopen, en hebben het college een brief gestuurd. In de brief uitten zij hun teleurstelling over het ontbreken van het participatieproces. Ze zeggen begrip te hebben voor noodmaatregelen voor de veiligheid, maar omdat de staat van de kademuren vorig jaar juni al bekend was, is de nood volgens hen ongeloofwaardig. 

Volgens hen neemt de gemeente nu beslissingen waarover nu nog gesproken wordt door belanghebbenden. Op dit moment liggen de wijkmobiliteitsplannen klaar voor de binnenstad, Korte Akkeren en Kort Haarlem, waarin de parkeercapaciteit in de binnenstad een belangrijk onderwerp is. Daarover konden Gouwenaars zich uitspreken en moet nog een beslissing worden genomen. 

‘De 28 plekken moeten opgevangen moeten worden op de bestaande parkeergelegenheden in of net buiten de binnenstad; in de wijken Korte Akkeren en Kort Haarlem. Wijken die al te maken hebben met het tekort aan parkeercapaciteit en te kampen hebben met een hoge parkeerdruk,’ schrijven zij.

Er wordt aandacht gevraagd voor het onttrekken van parkeercapaciteit en het instellen van een gewichtsbeperking. ‘Wij zien graag dat bij het eventueel permanent onttrekken van parkeercapaciteit op de Lage en Hoge Gouwe ook compensatie plaatsvindt en dat bij het instellen van een gewichtsbeperking ook maatregelen worden getroffen om bedrijven en organisaties te kunnen bevoorraden.’ Zij stellen bijvoorbeeld het verlenen van ontheffingen voor.