• Velocitas-voorzitter Natascha Gobielje.
• Velocitas-voorzitter Natascha Gobielje. Foto: John Wijntjes

Iedereen telt mee bij actief Velocitas

Sport

GOUDA •  Een turnhal in Gouda? Natascha Gobielje, voorzitter van gymnastiekvereniging Velocitas, moet er niet aan denken. Ze is veel meer te spreken over het onderkomen van de groepen in de fraaie zaal aan de Aakwerf 42 in de Goudse wijk Bloemendaal. Gobielje, werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) zet liever in op breedtesport. ,,Iedereen telt mee bij Velocitas. Er worden bij ons geen uitzonderingen gemaakt. Turners en turnsters kunnen maximaal 7 uur per week trainen. Wie meer uren wil draaien om zich naar een hoger niveau te ontwikkelen, kan terecht bij de topclubs in de Randstad. Dan praat je wel over ruim 20 uur per week en ben je vrijwel dagelijks in de weer met turntoestellen. Dat is hun keuze en daar moeten ouders van talenten uiteraard achter staan.”

Velocitas telt 400 leden in de leeftijd van 7 tot 24 jaar. Het maximeren van de lesuren zegt niets over de begeleiding van talenten. Recreatieve oefeningen en wedstrijdturnen gaan hand in hand. ,,We hebben jongens en meisjes die in onze selectieteams hun vaardigheden verbeteren. Een en ander hangt af van leeftijd, ontwikkeling en ambitie. Als meisjes in de leeftijd van 5 tot 8 jaar aanleg hebben voor wedstrijdturnen worden ze door de trainers uitgenodigd voor een testdag. Dan komen eerst de basisvaardigheden aan bod, gevolgd door moeilijkere elementen. Zo kunnen ze eventueel doorstromen naar de selecties. Plezier staat daarbij voorop. De meisjes turnen in een team van Velocitas. Dat versterkt het groepsgevoel.” Britt Keijzers (13) beaamt dat. Zij traint extra in Zoetermeer en Alphen. Haar vader Niels ziet nauwlettend toe dat ze lol heeft in haar sport. ,,Ze turnt al tien jaar. Dat doe je niet tegen je zin.”

Natascha Gobielje is sinds 2020 voorzitter. Ze viel meteen met haar neus in de boter. ,,Corona had de binnensporten in haar greep. Ik heb nog nooit zoveel vergaderd met de verenigingen als in die periode. Het voordeel was dat ik iedereen in korte tijd leerde kennen.” Ze is afkomstig uit Wormerveer. Haar moeder gaf jarenlang gymnastiekles aan half Noord-Holland, maar dochter Natascha ging liever naar de dansacademie. Klassiek ballet was haar specialisme. ,,Met de lenigheid zit het wel goed. Ik heb een ALO-opleiding gevolgd en werd uiteindelijk sportmedewerker.” Bij de KNGU houdt ze zich bezig met opleidingen voor jury- en kaderleden. ,,Zo combineer ik werk en hobby.”

Pieter van der Laan