Afbeelding

Geld ANWB fonds voor onderhoud Lange Arm GOUDasfalt

Algemeen

GOUDA • Eric Evengroen, redacteur en presentator bij de ANWB verkeersinformatie, is een van de winnaars van de medewerkersactie van het ANWB Fonds. Het geld gaat naar de innovatieve broedplaats GOUDasfalt in Gouda, waar hij vrijwilligerswerk voor doet. 

Eric: “Het bijzondere is dat ik ben opgegroeid op dat terrein. Mijn vader was bedrijfsleider van Asfaltcentrale Koudasfalt. Wij woonden in het woonhuis op het terrein en als de fabriek ’s avonds sloot, had ik het rijk alleen tussen bergen met grint en zand. Geweldig was dat. Inmiddels is de fabriek al jaren gesloten.”

Evengroen doet sinds een aantal jaar vrijwilligerswerk op het terrein. “Een paar jaar geleden liep ik in Museum Gouda en hoorde twee dames voor een schilderij van Gouda over ‘mijn’ fabrieksterrein praten. Zij bleken vrijwilligers, die daar werkten aan het behoud van die mooie plek. Dat wilde ik ook wel.”

Op het 23.000 m2 grote GOUDasfalt-terrein staat veel industrieel erfgoed. Eric: “Iconisch is ‘de Lange Arm’, een enorme transportband waarmee het zand en grint verdeeld werd over het fabrieksterrein. Het is een erg fotogenieke constructie, die als achtergrond dient voor festivals en theatervoorstellingen.”

Hij vervolgt: “Maar, de meeste credits gaan hier naar een fantastisch team vrijwilligers die dagelijks letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen steken op GOUDasfalt en in het bijzonder de groep die zich nu inzet om de iconische ‘Lange Arm’ te behouden. Het geld van het ANWB Fonds gaat naar die Lange Arm, want die heeft veel onderhoud nodig; het is een soort oldtimer die je moet blijven oplappen om te zorgen dat-ie niet wegroest en instort.”

Wat doet het ANWB Fonds?Het ANWB Fonds helpt lokale projecten die te maken hebben met een van de themagebieden van de ANWB met een financiële bijdrage. De jaarlijkse medewerkersactie is speciaal voor collega’s, waarbij het fonds tien keer € 1000 weggeeft voor vrijwilligerswerk van een medewerker. 

Bekijk hieronder de video waarin Eric vertelt over zijn jeugd op het voormalige fabrieksterrein: