Focus op…

Achter de Kerk 13 bevindt zich de Firma Van Drie. De Firma is hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving. Maandelijks zijn hier wisselende tentoonstellingen te bewonderen. De toegang is altijd gratis. De Firma draait 100% op vrijwilligers. Er zijn meer dan honderd kunstenaars aangesloten. Firmanten geheten. In Het Kontakt - Goudse Post belicht coördinator Marcel van den Tooren elke maand één van deze Firmanten. In februari is de focus op Jan Mostert. Multitalent met handen die alles kunnen.

Op de kleuterschool was mijn eerste actie het verschuiven van een grote teil met bonken klei naar het midden van de klas. Het was voor mij een knutselparadijs met onbeperkte mogelijkheden. Helaas moest de teil weer snel terug in de hoek. Er was veel te doen met papier en (rapport)cijfers. Ik had vooral last van een tekort aan creatieve tijd. Eigen interpretaties werden meestal ervaren als storend. Vakkennis ontwikkelde ik vooral in de houtwereld: bouwtimmeren, meubelmaken, jachtbouw en een opleiding docent handvaardigheid die me een brede kijk gaf op uiting via vele toepassingen. De stap van idee naar tastbare uitvoering werpt vaak een drempel op. Die duik in het diepe wordt makkelijker wanneer je niet inzit over fouten; ze zijn afwijkend en dus interessant. Het gebied waar ambacht en 'knoeien' elkaar ontmoeten vind ik interessant. 

Op veel plekken in Gouda hangen 'goudkistjes' waarvoor ik ooit het prototype ontwikkelde. Het zijn piepkleine uitbouwtjes waarin bewoners van alles koesteren. Ander werk van mij is onder andere te zien in de Blauwstraat(etalage) en het Vroesenhofje (boom met opa Willem).  Als ik al iets met mijn werk wil bereiken dan heeft dat vooral te maken met de tijd nemen om iets te bekijken. Ik herinner me dat tijdens 1 van mijn eerste exposities een groep van het blindeninstituut kwam kijken. Misschien heb ik sindsdien wel niet meer zulk aandachtig publiek bereikt.

De culturele tip van Jan

Kom eens langs op GOUDasfalt. Daar is altijd wat te zien of te beleven. Een bijzonder stukje Gouda dat dankzij het werk van vele vrijwilligers steeds mooier wordt. Hier bevindt zich ook al jaren mijn werkatelier. Lees meer over Jan op www.janmostert.com