• Peter Selbach.
• Peter Selbach. Foto: Hester Hage

Gouden jubileum Peter Selbach

GOUDA • "Stoppen? Voorlopig nog maar niet", klinkt Peter resoluut op de vraag hoe lang hij nog denkt door te gaan. "Zolang het voor mij gaat en de mensen het leuk blijven vinden, wil ik het nog maar even volhouden. Het liefst zou ik, als mijn tijd dan daar is, m'n ogen voorgoed sluiten op het podium. Sterven in het harnas, zeg maar."

De carrière van Peter is een verhaal apart. Als kind in een kermisfamilie kreeg hij het gevoel voor variété al op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten. Zijn hele jeugd bracht Peter door op de kermis, waar hij samen met zijn vader theater 'Robot Volta, het elektronische wondermens' exploiteerde. Daar leerde Peter hoe hij het publiek moest vermaken. "Ik zong als kind al op de kermis en bijvoorbeeld ook op bruiloften." Begin twintig besloot Peter definitief voor het artiestenvak te kiezen. In de jaren zeventig begon hij in Gouda - standplaats voor de kermisfamilie in de winter - zijn eerste band: de Kid Lazy Band. Met zijn band 'Bizarre' stond Peter later in de voorprogramma’s van de Golden Earring, Massada en Herman Brood. Ook speelde hij mee in de videoclip van 'When the lady smiles' van de Golden Earring. Tevens verzorgde hij vijf jaar lang het voorprogramma van feestband de Sjonnies en hun voormalige leadzanger Ronny Ruysdael.

"Dat bandcircuit was leuk, maar als een gitarist er bijvoorbeeld mee stopte, kon je weer helemaal opnieuw beginnen. Ik besloot dan ook om solo verder te gaan. Het was de tijd dat net die karaoke bandjes opkwamen om te kunnen meezingen." Het was in die periode dat Peter zijn talent voor de muziek van André Hazes ontdekte. Met zijn voorkomen, stemgeluid en 'Amsterdamse tongval', bleek hij een perfecte vertolker van het repertoire van Nederlands grootste volkszanger te zijn. In deze rol trad hij op voor duizenden toeschouwers tijdens festivals van het levenslied in verschillende steden. Ook zong hij er een cd mee vol. "Tussendoor hebben we ook nog weer op de kermis gestaan. Met zo'n voetbalspel met een draaiende keeper. Zingen deed ik er natuurlijk altijd nog wel bij, al is het nu weer hoofdmoot."
Peter treedt als allround zanger nog steeds her en der in het land op, met naast het populaire Nederlandstalige en Engelstalige repertoire, soulnummers van onder anderen Otis Redding. "Zo stond ik pas nog in Geleen en heb ik ook nog een optreden gedaan in een brasserie hier in Gouda. Het is en blijft mijn grootste liefhebberij. Nu al vijftig jaar lang."

Bekijk hier zijn website.