• Voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar is er op woensdag 1 maart een kunst-ontdekdag in de Garenspinnerij in Gouda.
• Voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar is er op woensdag 1 maart een kunst-ontdekdag in de Garenspinnerij in Gouda. Foto: F. Frionnet

woensdag 22 februari

Nationale Voorleeswedstrijd
14:30 Gouda, bibliotheek, Klein Amerika 20. De voorleeskampioenen van de Goudse scholen (Cyril, Tom, Vive, Dey,Cas, Koen, Dolores, Linda, Marcelina, Amal, Fay, Eva, Isabel, Bo en Fenna) gaan de strijd met elkaar aan in de bibliotheek van Gouda. Een jury, bestaande uit kinderboekenschrijver Marte Jongbloed, Noaemi Horbach van boekhandel Verkaaik en Ellen Moen van de bibliotheek Gouda bepaalt wie doorgaat naar de volgende ronde. Op 24 mei is de landelijke finale in Utrecht waarin de 12 provinciale voorleeskampioenen voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen 2023’ strijden.

The Sons of CCR (USA) - A tribute to Creedence Clearwater Revival
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Hoewel fans ooit hoopten op een reünie van Creedence Clearwater Revival, zal dat er nu echt niet meer van komen. Gelukkig is er de Amerikaanse band The Sons of CCR. Deze formatie brengt het legendarische geluid van hun idolen naar de theaters. De gelijkenis is als twee druppels water. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 23 februari

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Filmavond: Elvis
20:00 Haastrecht, Theater Concordia. In Theater Concordia Haastrecht is er weer een filmavond, met dit keer de film 'Elvis'. Zanger Elvis Presley wordt niet alleen omringd door zijn fans, maar ook door zijn eigen manager, de Nederlander Tom Parker. Een raadselachtige man die heel veel alledaagse zaken uit het leven van Elvis beheert. Deze film volgt hun gecompliceerde relatie over een periode van twintig jaar, vanaf de opkomst van Elvis' sterrendom tot aan het verlies van de onschuld aan Amerika. Kaarten (à 9 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

vrijdag 24 februari

Première theatershow Dragqueen Kitty Glamourus
19:00 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. Première van de eerste theatershow ooit van Dragqueen Kitty Glamourus. Tijdens deze anderhalf uur durende voorstelling maakt Kitty er een feestje van en playbackt ze nummers met het thema ‘liefde’. Tijdens deze avond verzorgt Dragqueen Jan Jeanine een gastoptreden. Meer informatie op www.kleintheaterzwaan.nl.

Martijn Koning - Appeltjes schillen
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. We zeggen niet vaak wat we van elkaar vinden, want als we dat doen ontstaan er vaak hele ongemakkelijke situaties. Martijn houdt van ongemakkelijke situaties. Sterker nog: hij is een ongemakkelijke situatie. In deze nieuwe show vertelt Martijn de mensen eens flink de waarheid. Over zichzelf! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Concert Steffen Morrison
21:00 Gouda, poppodium So What, Vest 30. Een concert in het teken van zijn album Soul Revolution. Met dit nieuwe album gaat Morrison op zoek naar de puzzelstukjes die zich vormen tot de man die hij vandaag de dag is geworden. Een belangrijk onderdeel hiervan is zijn jeugd in Suriname. Een veel terugkerend onderwerp op het album is dan ook de symboliek die Morrison vanuit de cultuur van zijn voorouders meekrijgt. Kaarten zijn te bestellen op www.so-what.nl.

zaterdag 25 februari

Concert
16:00 Gouda, Sint-Jan. Concert met het Brioso Trio.

De Scheepjongens van Bontekoe - Theatergroep De Jonge Honden
19:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Het beroemde boek wordt op z'n kop gezet in deze razend spannende familievoorstelling. Dit avonturenverhaal brengt je op het puntje van je stoel, maar roept ook op om altijd kritisch te blijven kijken naar de verhalen die je verteld worden. Want wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

The Eagles Legacy in Theater Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Tributeband The Eagles Legacy brengt een ode aan de legendarische band The Eagles. De band bestaat uit zes topmuzikanten met de missie om de muziek van de Amerikaanse formatie zo dicht mogelijk te benaderen. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Tigre Blanco - Radio Blanco
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Cajon, bas, gitaar en de mix van de jazzy vocalen van miss Kitty Kat met de rauwe stem van frontman Quintijn Lohman, zorgen voor een niet te categoriseren mix van blues, rock en soul. Donker als de nacht en warm als smeulend vuur. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 26 februari

The Royal Opera - Il Barbiere di Siviglia
11:00 Gouda, Cinema Gouda. Opgenomen in The Royal Opera House in Londen. De vermakelijke en ondeugende opera buffa van Rossini is een vocaal vuurwerk, met geliefden die plannetjes beramen en een barbier die het heel druk heeft. Bereid je voor op hartverwarmende serenades, lachwekkende vermommingen en een sprookjesachtig einde dat telkens maar net niet komt. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Theater Popidou - Lange Tanden (première)
13:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Stompje dankt z'n naam aan z'n korte tandjes, terwijl lange tanden het schoonheidsideaal zijn. Daarom wordt hij gepest, vooral door z'n twee stiefzusjes die gemeen slissen met hun ultra lange tanden. Deze familievoorstelling over imperfectie zit boordevol muziek, karakters, een lach en een traan. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Special Preview: Tár
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Lydia Tár is dirigent van een groot Duits orkest. Op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt, begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Met in de hoofdrol Cate Blanchett. Genomineerd voor zes Oscars waaronder beste film, beste actrice en beste regisseur. De film gaat niet regulier draaien. Tickets zijn inclusief glas wijn, Grolsch Beugel of frisdrank. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Het verhaal van 'Jonathan de Zeemeeuw'
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Niels Brandaan Cotterink speelt voor de Verhalencompagnie de familie-vertelvoorstelling 'Jonathan de Zeemeeuw'. Jonathan is een jonge zeemeeuw en wil de beste vlieger van de wereld worden. Hij oefent dag en nacht en ontdekt fabelachtige vliegtechnieken. Zijn vader stelt zijn vlieggedrag niet op prijs. Na een botsing van 560 km per uur wordt Jonathan door zijn vader uit de kolonie gezet. Dan begint voor Jonathan een lange, eenzame reis rond de wereld. Pas als Jonathan de blauwe maanvogel ontmoet, bedenkt hij zich en keert terug naar de groep. Kaarten à 7,50 euro via www.verhalencompagnie.nl, leeftijd: 6+.

maandag 27 februari

Jungleboek de musical - Theater Terra
14:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Laat je meevoeren in Jungleboek: de familiemusical over avontuur en vriendschap. Van Theater Terra, de makers van De Kleine Zeemeermin, Peter Pan en De Tovenaar van Oz. Voor iedereen vanaf 6 jaar. Na de voorstelling mag iedereen met Mowgli op de foto. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

dinsdag 28 februari

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20.Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Special Preview: Tár
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Lydia Tár is dirigent van een groot Duits orkest. Op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt, begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Met in de hoofdrol Cate Blanchett. Genomineerd voor zes Oscars waaronder beste film, beste actrice en beste regisseur. De film gaat niet regulier draaien. Tickets zijn inclusief een glas wijn, Grolsch Beugel of frisdrank. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Coriolanus - Het Nationale Theater
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Een hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen, over wat er in een samenleving gebeurt als verstand en gemeenschappelijk belang niet langer leidend zijn, maar emotie en opportunisme de boventoon voeren. Nina Spijkers toont Shakespeare's eeuwige actualiteit. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 1 maart

Kunst-ontdekdag
12:30-17:30 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar (uit groep 4 t/m 8) is er een kunst-ontdekdag in de Garenspinnerij. Een kinderworkshopmiddag met theater, muziek en beeldende kunst in de voorjaarsvakantie. Georganiseerd in samenwerking met het Jeugdtheaterhuis. Deelname kost niets. Gratis kaartjes zijn te reserveren op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

Special Preview: Toen ik je zag
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Naar de bestseller die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling. Esther en Bastiaan leiden op het eerste oog een droomleven, maar er is een andere kant van hun leven die maar weinigen zien. Esther strijdt om haar grote liefde en haar gezin op de rit te houden, maar de ziekte in Bastiaans hoofd laat zich maar moeilijk bevechten. Tickets zijn inclusief een glas wijn, Grolsch Beugel of frisdrank. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 2 maart

Meet & Greet: Fien & Teun gaan kamperen
11:00/13:00 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee kamperen met Fien en Teun en al hun dierenvriendjes in dit gloednieuwe bioscoopavontuur vol met nieuwe en vrolijke liedjes. Vooraf en na afloop van de film zullen Fien & Teun rondlopen in de bioscoop voor knuffels en foto’s.

Repair Café
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Ook WelZijn Krimpenerwaard is vertegenwoordigd met de Formulierenfabriek voor inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het invullen van (digitale) formulieren. Tenslotte is de Historische Vereniging Haastrecht present.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

3D ontwerpen in de Techniekwerkplaats
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Altijd al kennis willen maken met 3D ontwerpen? Kom dan naar de Techniekwerkplaats en leer hoe je een ‘spelbordpion’ maakt in Tinkercad. Tinkercad is een gratis webapp voor het maken van 3D-ontwerpen, elektronica en programma’s. Het wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen over de hele wereld. Tinkercad is geschikt voor mensen van alle leeftijden. De 3D-ontwerpen die je kunt tekenen, zijn later af te drukken met een 3D-printer. Hierdoor komen de gemaakte ontwerpen tot leven. Heb je de smaak te pakken? Maak dan je spel compleet en knutsel er een dobbelsteen bij. De workshop is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Leden van de bibliotheek betalen 7,50 euro en niet-leden betalen 8,50 euro.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

The Analogues - Hello Goodbye (The Very Best of the Studio Years)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Spectaculaire afsluiting van de periode waarin The Analogues de studio-albums van The Beatles live reproduceerden: Magical Mystery Tour, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The White Album, Let It Be en Abbey Road. Nu van deze iconisch albums alle hoogtepunten. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl. Ook op vrijdag 3 maart.

zaterdag 4 maart

Werkplaats op zaterdag
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De activiteit begint om 14.00 uur. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 4 maart kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar een knikkerbaan mét kettingreacties maken. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Alex Ploeg - Ego
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Alex Ploeg werd door de Volkskrant gekozen tot hét Comedytalent en zijn debuut Ultimatum werd genomineerd voor de Neerlands Hoop. Nu is hij terug met EGO. Harde grappen, persoonlijke verhalen en meeslepende liedjes komen in hoog tempo op je af. Dat moet je gezien hebben! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Matthijn Buwalda komt naar Berkenwoude
20:00 Berkenwoude, cultureel centrum De Zwaan. Na zijn theatertour Bang voor niks komt liedjesschrijver en zanger Matthijn Buwalda samen met zangeres Renee Klijnsma naar Berkenwoude. Deze avond laat hij nummers horen met zijn inmiddels kenmerkende schrijfstijl. De thema's van zijn liederen zijn gebaseerd op zijn kerkelijke achtergrond. Matthijn zingt allang niet meer alleen in kerkzalen. Kaarten en meer informatie op www.hobab.nl.

zondag 5 maart

StoryTrail stadswandeling
14:00 Gouda, Markt 1. Theatergezelschap Stadsavonturen komt naar Gouda voor de eerste StoryTrail stadswandeling van het nieuwe seizoen. Verteller Godefridus verhaalt over Gouda in de 16e eeuw. Toen een van de belangrijkste handelssteden van Holland. Schepen voeren af en aan, volgeladen met turf en kaas. De bierbrouwers beleefden gouden tijden. En op de kades wemelde het van de zakkendragers, kooplieden en viswijven. In die oude stad gebeurde van alles. Godefridus vertelt verhalen over bittere strijd en brandende liefde. Over list en bedrog. Over een enorme stadsbrand. En over een oud mysterie dat Gouda vandaag de dag nog altijd in zijn greep houdt. Reserveren: www.storytrail.nl. Met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT 17,50 euro p.p. (kinderen: 11,05 euro).