Zorgen om veiligheid moskeeën Gouda

gouda • Verschillende partijen uitten deze week hun zorgen om de veiligheid van moskeeën in Gouda. Daarover trekken de PvdA, GoudaPositief, Groenlinks en Gemeentebelangen Gouda aan de bel. Aanleiding daarvoor zijn de recente vernielingen van de Moskee En-Nour aan de Raam. Bij de moskee werd op donderdagavond 9 februari verschillende ruiten ingegooid. 

GoudaPositief, GroenLinks en Gemeentebelangen Gouda willen onder andere weten wat het college heeft gedaan naar aanleiding van het vandalisme richting de moskee en willen weten of er plannen zijn om het veiligheidsbeleid te veranderen. Daarnaast willen zij dat het college aangeeft wat zij doen aan het toegenomen gevoel van onveiligheid van de bezoekers van moskeeën. Ook wordt gevraagd naar welke mogelijkheden er zijn voor maatschappelijke organisaties zoals moskeeën en kerken, voor steun op het gebied van veiligheid vanuit de gemeente.

Patroon

De PvdA vermoedt racistische motieven richting moskeeën. 'We vrezen voor een patroon,' licht Max de Groot, voorzitter van de PvdA, de vragen van de PvdA, toe. Hij verwijst naar eerdere incidenten zoals de brandstichting van moskee Assalam in april 2021, maar ook de aankondiging demonstraties van de anti-islambeweging Pegida.

'Hier moet grondig onderzoek naar gedaan worden. Als er een patroon is, moeten de juiste maatregelen worden getroffen. We vragen om eerst uit te zoeken wat er precies speelt, dan moeten we kijken wat we als gemeente kunnen betekenen.'