• Frans van Luit, Grethe Fioole (rechts), Biance de Wit (midden) en Margriet (geïnteresseerde).
• Frans van Luit, Grethe Fioole (rechts), Biance de Wit (midden) en Margriet (geïnteresseerde). Foto: Hester Hage

Scootmobiel of niet, deze club trekt dit voorjaar het Groene Hart in

Algemeen

Als het aan de Scootmobielclub Gouda ligt, zal er in het voorjaar een stoet scootmobielrijders door het Groene Hart trekken.

GOUDA • Scootmobiel of niet, de vindingrijke Frans moet en zal de natuur in gaan. Samen met zijn partner Grethe Fioole en medebestuurslid Bianca de Wit zette hij de ScootmobielClub Gouda op, die het dit voorjaar mogelijk gaat maken om samen met andere scootmobielrijders uit de stad het Groene Hart in te trekken.

Frans en Grethe waren fanatiek wandelaars en natuurfotografen. Bij het verschijnen van de eerste zonnestralen en groene blaadjes aan de bomen, trokken zij de wandelschoenen aan om op pad te gaan. Tot 23 november 2021, de dag dat Frans een hersenstaminfarct kreeg: ‘Binnen 4 seconden is je leven veranderd,’ zegt hij daarover. 

‘Binnen 4 seconden is je leven veranderd.’

Hij raakte eenzijdig verlamd en een zware herstelperiode volgde. ‘Eerst heb ik 4 maanden in Rotterdam gerevalideerd, daarna heb ik gerevalideerd bij Basalt in Gouda,’ vertelt hij. ‘Daar kreeg ik te horen: je kunt niet meer autorijden of fietsen. Dat wilde ik, als natuurliefhebber, natuurlijk niet horen.’ Hij vroeg naar een alternatief. Het antwoord: een scootmobiel. 

Hij volgde een aantal lessen om op de scootmobiel te leren rijden, wat lastiger is dan het lijkt, vertelt hij. ‘Een scootmobiel aanvragen via WMO duurde langer dan ik had verwacht.’ Toen hij de eerste zonnestralen die het begin van de lente aankondigden zag verschijnen, besloot hij er daarom een te kopen: ‘Ik wilde erop uit.’

Om zich heen zagen hij en zijn partner Grethe hoe scootmobielrijders vaak aan huis gebonden zijn. ‘We merkten dat mensen met een scootmobiel er eigenlijk bijna niet op uitgaan. Ze gaan hoogstens even naar het winkelcentrum of naar de huisarts,’ vertelt Grethe. Dat konden ze eigenlijk maar moeilijk aanzien, zeker toen Frans leerde hoe je wél veilig lange afstanden kan rijden. 

Frans en Grethe zijn de personen niet om stil te zitten. Frans komt uit de evenementenindustrie en samen hadden ze eerder een stichting waarmee ze wenskaarten verkochten. ‘Na Frans’ CVA kon hij niet meer doen wat hij voorheen wel deed voor de stichting. Ik kon het niet alleen, dus heften we de stichting op,’ vertelt Grethe. Toen ze merkte dat Frans weer ergens op zat te broeden, ging ze niet direct overstag. ‘Ik moest een week praten,’ vertelt Frans. ‘Frans is wat dat betreft een ramp,’ lacht Grethe. 

‘Scootmobielen in de vrachtwagen, mensen in de touringcar. En daar lekker rijden met z’n allen’. 

Eind oktober 2022 startten ze dan tóch een nieuwe stichting: de ScootmobielClub Gouda. Frans vertelt: ‘Scootmobielgebruikers zijn regelmatig onzeker tijdens het rijden. Ook verhoogt het ‘aan huis gebonden zijn’ gevoelens van eenzaamheid. We willen mensen met elkaar verbinden, leuke dingen doen en contact met lotgenoten creëren.’ Ze deden inspiratie op bij andere clubs in Nederland. ‘Het leeft, en het werkt. Er zijn zelfs clubs die op vakantie gaan. Scootmobielen in de vrachtwagen, mensen in de touringcar. En daar lekker rijden met z’n allen.’

Maar de ambities reiken verder dan dat. ‘Met scootmobielen gebeuren de meeste aantallen dodelijke ongevallen per jaar,’ vertelt Frans. ‘Het gaat om ongeveer 275 doden per miljard gereden kilometers, ter vergelijking: voor brom- en snorfietsers is dat 42 en fietsers 13.’ Er valt volgens Frans nog een hoop te verbeteren aan de verkeersveiligheid. ‘Je moet goed leren rijden in op verschillende ondergronden. Rijd je door de stad over de tegeltjes, dan kun je zomaar alle kanten opvliegen.’ 

Om dat en de andere doelen te bereiken zoeken ze ook de samenwerking met verschillende organisaties, zoals Veilig Verkeer Nederland, sociale teams en het WMO. ‘We zijn in gesprek, wij hebben ook niet alle antwoorden. Maar door samen te werken komen we verder,’ vertelt Grethe.

Op 21 maart staat de eerste scootmobieldag op het programma. Op de Markt staan kraampjes en verschillende organisaties zijn aanwezig om informatie te geven over veiligheid, hulpmiddelen en verkeersveiligheid. Daarnaast is er een professioneel parcours voor scootmobielrijders om hun rijvaardigheid kunnen testen en kennis te maken met de scootmobiel.

‘Maar we zijn vooral een leuke club mensen, waar je gezellig mee op pad kan gaan,’ vertelt Frans.

Over stichting ScootmobielClub Gouda

De stichting werd in oktober 2022 opgericht. Het doel is drieledig. Allereerst proberen zij scootmobielers te verbinden. Daarnaast ambieert de stichting een rol bij scootmobieltrainingen in samenwerking met de gemeente Gouda en Veilig Verkeer Nederland. Ook willen zij een mobiele oefentuin realiseren voor berijders van scootmobielen, rolstoelen en rollators en zo de verkeersdeelname bevorderen.

Meer informatie? Bekijk hier de website van de stichting.