Tweede leven voor boompjes in Gouda

gouda • Een mooie samenwerking tussen Meer Bomen Nu, gemeente Gouda en GOUDasfalt afgelopen zaterdag: mensen in Gouda en de omgeving konden gratis boompjes en struikjes afhalen. Voor de liefhebber waren er berken, elzen, (krul)wilgen en gele en rode kornoelje struiken. De actie was een succes: honderden boompjes en struikjes werden opgehaald door mensen. Met gevulde fietstassen met de boompjes en struikjes verlieten zij het terrein. 

Meer Bomen Nu verzamelde met vrijwilligers de jonge bomen in de Spoorzone die nu volop in ontwikkeling is. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne, die met behulp van vrijwilligers jonge zaailingen en stekken verhuist van kansarme naar kansrijke plekken. Het doel is onder andere om Nederland groener te maken en ervoor te zorgen dat er meer CO2 opgenomen wordt.

De jonge bomen werden tijdelijk naar GOUDasfalt gebracht en vervolgens gratis uitgedeeld. De jonge bomen gingen bijvoorbeeld naar buurttuinen, voedselbossen of tuinen van inwoners. ‘Zo verhuizen zaailingen en stekken naar een plek waar zij wel verder kunnen groeien,’ laat de organisatie weten.

GOUDasfalt stelde haar terrein beschikbaar als tijdelijke bomenhub. ‘We verlenen graag onze medewerking aan dit duurzame initiatief,' legt Eva Kosto, vrijwilliger en initiatiefnemer GOUDasfalt, uit. ‘Ook waren veel GOUDasfalt-vrijwilligers betrokken bij zowel het oogsten van de boompjes in de Spoorzone, als het inkuilen en de uitgifte ervan.'