Samenwerking De Goudse Waarden en Yuverta

gouda • Yuverta en CSG De Goudse Waarden gaan vanaf dit schooljaar (2023-2024) intensief met elkaar samenwerken. De scholen slaan de handen ineen en bieden een breed onderwijspakket aan basis- en kaderleerlingen van het VMBO. 

Dit zal niet altijd de school van hun eerste keuze zijn. Maximaal 100 leerlingen kunnen zich aanmelden voor een basis- of kaderopleiding van Yuverta, daarna wordt er geloot. Deze leerlingen kunnen dan terecht bij De Goudse Waarden. De scholen verwachten hierdoor een betere verspreiding van de leerlingen, en zo alle basis- en kaderleerlingen een plek te kunnen geven.  

Overstappen

Leerlingen kunnen door de samenwerking kiezen uit meer profielen dan eerder. De eerste twee jaar kunnen leerlingen kennismaken met alle profielen van beide scholen en volgen lessen op beide locaties. Na leerjaar 2 kiezen leerlingen hun uiteindelijke profiel. Dan kan een leerling overwegen om op de eigen school te blijven of over te stappen naar de andere school.

Door de samenwerking willen beide scholen samen een breed aanbod van vmbo- profielen voor de lange termijn garanderen. ‘De afgelopen jaren schommelde het leerlingaantal op beide scholen.' Het ene jaar kozen meer leerlingen voor De Goudse Waarden, het andere voor Yuverta. ‘Beide scholen zijn gebaat bij een stabiel aantal leerlingen om ook in de toekomst goed onderwijs met een breed pakket aan te blijven bieden.'

Zelfstandig

Beide scholen blijven zelfstandige organisaties, dit betekent dat beide scholen hun eigen locatie houden met eigen medewerkers. De samenwerking betreft alleen de basis- en kaderleerlingen. ‘Voor leerlingen die kiezen voor de gemengde leerweg en de theoretische leerweg is er op beide locaties genoeg plek,' melden de scholen.