• Een van de kunstwerken van een leerling.
• Een van de kunstwerken van een leerling. Foto: Else Hofstede

Project Restyle verbindt: kunstproject waarbij portretten van ‘wij de stad’ worden hergebruikt

Algemeen

GOUDA • Wat doe je met geprinte foto’s doeken na afloop van een expositie? Else Hofstede begint er een nieuw kunstproject mee: project Restyle. Fotograaf Bram Tackenberg maakte in 2022 het kunstproject ‘Wij de Stad’, waarvoor hij in totaal 170 portretten maakte van Goudse inwoners in hun eigen woonkamer. Al deze portretten waren te zien tijdens drie buitenexpositie’s Na afloop van de expositie’s bleven enkele geprinte foto’s op doek over. Zonde om weg te gooien, dacht Else Hofstede.

Hofstede bedacht dat het restylen van de portretten leuk zou kunnen uitpakken. Met dit project trekt Hofstede langs verschillende middelbaren scholen in Gouda. “In totaal ontving ik ongeveer 50 doeken. Het leek mij leuk om deze op een andere manier toe te passen. Ik knipte de losse elementen uit de portretten, denk aan vloerdelen, raampartijen, dieren, planten, stoelen, etcetera. Met die losse elementen kunnen nieuwe woonkamers worden ingericht,’ legt Hofstede uit. 

Ze vervolgt: “De Middelbare scholieren gaan de woonkamers restylen. Op elke tafel leg ik materiaal neer waarmee zij zelf hun woonkamer kunnen gaan stylen. Dan vraag ik ze welk verhaal ze willen vertellen: wie wonen er, wie komen er op visite of zijn ze juist alleen thuis, wat vind je bij elkaar passen, hoe is de sfeer?.” Het werk dat de leerlingen maken is tijdelijk er wordt dus niet geplakt. Er wordt enkel een foto gemaakt van de woonkamer. ‘Zo ontstaan prachtig gerestylede woonkamers, met nieuwe composities.’


• Een van de kunstwerken van een leerling. - Foto: Else Hofstede

Theepotten
Op 10 januari 2023 is Hofstede gestart met Project Restyle. Eind dit schooljaar hoopt Hofstede te komen met een expositie waarin ze alle nieuw ontwikkelde portretten zal samenbrengen. Dit wil ze doen door middel van theepotten. Op deze theepotten worden de alle portretten afgebeeld, op elke theepot zal elke deelnemende school gerepresenteerd worden. Uiteindelijk hoopt ze dat ze langs iedere middelbare school in Gouda is geweest.

Gastvrijheid
De keuze voor theepotten komt niet uit de lucht vallen: ze staan in verbinding met kunst en durven dromen. “Theepotten staan symbool voor gastvrijheid,’ legt Hofstede uit. ‘Theedrinken geeft rust en staat voor het genieten in het hier en nu. Daarnaast zijn er tal van droomduidingen omtrent theedrinken die de verbinding leggen met kunst.’

Yara Gouw, Hester Hage